Vil ikke vurdere Breiviks opptreden

Statsadvokat Inga Bejer Engh og  statsadvokat Svein Holden.

Statsadvokat Inga Bejer Engh og statsadvokat Svein Holden. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Alle forsøk fra pressen til tross: Aktoratet avslo på pressekonferansen tirsdag å foreta noen som helst vurdering av Breiviks tilregnelighet eller sannferdighet.

DEL

Begge aktorene fastslo at man må vente til prosedyren før vurderingen av tiltalte kommer fram. Så langt er det fakta i saken som står sentralt.

– Vi skal få mest mulig fram som kan belyse saken, men vurderingene overlater vi foreløpig til andre, sier statsadvokat Inga Bejer Engh.

– Aktoratet behøver heller ikke å endre noe på sin opprinnelig påstand om utilregnelighet før vi kommer til sakens sluttfase med prosedyre og endelig påstand, understreket Svein Holden.

Aktoratet opplyser videre at de har ingen tro på at nettverket Knights Templar eksisterer slik tiltalte beskriver det, opplyser statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden onsdag.

– Vi har ikke noen tro på at det eksisterer noe nettverk slik Breivik beskriver. Derfor ønsker vi å få det belyst, og så blir det opp til retten å vurdere om det finnes et slikt nettverk, sa Engh på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

At de ikke tror nettverket Knights Templar eksisterer, har de opplyst om allerede i innledningsforedraget, påpeker Holden.

– I dag har vi stilt en del spørsmål som vil gjøre det mulig for retten å vurdere om det er riktig, sier Holden.

Helt siden Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya har det vært politiets fremste oppgave å finne ut om han hadde medsammensvorne, påpeker aktoratet på spørsmål om tiltaltes Facebook-kontakter.

- Jeg kan love at politiet har snudd hver stein, sa aktor Inga Bejer Engh etter at tredje dag i Oslo tingrett var over onsdag.

Men hun ville likevel ikke bekrefte om politiet hadde funnet navn eller personer som kan knyttes til tiltalte. At politiet henviser til aktoratet når de får henvendelser om Breiviks Facebook-kontakter og mottakerne av manifestet, er mer et spørsmål av formell karakter, tilføyde statsadvokat Svein Holden.

Aktorene lovet at spørsmålet om informasjon om hvem utsendelsen av manifestet hadde gått til ville bli vurdert sammen med politiet. Foreløpig vil ikke si noe utover det som er kommet fram i retten, nemlig at påtalemyndigheten ikke tror noe på Breiviks opplysninger om møter i London og andre steder.

(ANB-NTB)

Artikkeltags