Vurderte å sprenge i 1. mai-tog

Anders Behring Breivik sier bruk av vold var en siste utvei og at det ikke fantes andre alternativer enn det han kaller en voldelig revolusjon.

Anders Behring Breivik sier bruk av vold var en siste utvei og at det ikke fantes andre alternativer enn det han kaller en voldelig revolusjon. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Anders Behring Breivik sier at han ville plassere en bombe i 1. mai-toget, og at han ville henrette Gro Harlem Brundtland.

DEL

Nederst i saken finner du løpende oppdateringer fra rettssalen.

Han mente dette kunne drepe opptil 10.000 personer.

– Det var en plan jeg hadde i tilfelle jeg ikke klarte å skaffe nok eksplosiver. Da ville jeg bruke en såkalt «fattigmanns atombombe», som er å kapre en propantankbil og sprenge den ved hjelp av 50 kilo sprengstoff, forklarer Breivik.

Han understreker at sprengkraften ville bli så enorm at han bare kom på to mulige mål han oppfattet som legitime. Det ene ville vært regjeringskvartalet, mens det andre ville vært oppsamlingsplassen til 1. mai-toget i Oslo.

– Målet er selvfølgelig å hindre at uskyldige sivile mister livet, legger han til, og sier han anslår de «sivile» tapene ved å angripe 1. mai-toget ville være rundt 10 prosent.

– Dette er det eneste evenementet hvor alle de politisk aktive marxistene i Norge er samlet. Det er jo den internasjonale kommunistdagen.

Breivik sier det er vanskelig å beregne hvor mange som ville bli drept, men regner med at det kunne være så mange som 10.000.

– Jeg vurderte et så stort angrep som for drøyt, uakseptabelt. Jeg mente Norge eller Arbeiderpartiet burde få en advarsel før et så stort angrep. Advarselen var 22. juli, sier Breivik.

Da Anders Behring Breivik spanet ved regjeringskvartalet for å planlegge bombingen, var han så redd for å bli oppdaget at han ikke engang stoppet opp.

Han forklarer at han drev rekognosering ved regjeringskvartalet åtte ganger - fire på avstand og fire nærmere.

– Det nærmeste var å gå på fortauet utenfor bygget, forteller han.

– Jeg stoppet aldri opp, men kastet kun et blikk. Det er viktig at man sklir inn i miljøet, man må ha en Clas Ohlson-pose eller noe annet som kan underbygge at man går forbi, fortsetter Breivik.

Han vurderte det som for risikabelt for eksempel å stoppe og se etter overvåkingskameraer. Han sier han heller ikke våget å bruke Google Streetview, fordi han regnet med å bli «flagget» av overvåkingstjenesten.

Basert på spaningen beregnet han at det befant seg fire væpnede vakter i høyblokken i regjeringskvartalet, i tillegg til væpnede vakter i en nærliggende vaktsentral.

Breivik mener halvparten av Europas militante nasjonalister støtter angrepet på Utøya, mens resten synes aksjonen var for drøy.

Det forteller han når han forklarer seg om hvorfor han valgte å angripe AUFs sommerleir. Aktor Svein Holden vil gjerne vite hva Breivik bygger denne antakelsen på.

– Det er inntrykk basert på tilbakemeldinger jeg har fått. Overblikk over hva som skrives på forum av militante nasjonalister og sympatisører.

– Så det er skrevet i brev som er sendt til deg? spør Holden.

– Det er der jeg har fått inntrykket, ja.

Mange i rettssalen brast i gråt da Anders Behring Breivik fortalte hvordan han planla å drepe alle som var på Utøya 22. juli. Alle han ikke fikk skutt, ville han skremme på vannet slik at de druknet.

Han forteller også at hovedmålet var å drepe Gro Harlem Brundtland, som var der den dagen, men som dro fra øya før Breivik rakk å komme dit.

– Jeg hadde planlagt å ta med iPhone for å sende henrettelsen av Gro Harlem Brundtland til støttespillere. Planen var å halshogge henne mens jeg leste opp en tekst. Så skulle jeg ta Eskil Pedersen og så skremme resten av AUF-erne, slik at jeg kunne bruke vannet som et masseødeleggelsesvåpen. Målet var å drepe alle, sier Breivik.


Vil ikke kommentere

Gro Harlem Brundtland vil ikke kommentere Anders Behring Breiviks uttalelse om at han planla å halshogge henne på Utøya 22. juli.

– Vi har i en stund vært kjent med de opplysningene som kom fram under fjerde dag i terrorrettssaken. Gro Harlem Brundtland ønsker ikke å kommentere disse opplysningene, ei heller rettssaken for øvrig, uttaler Brundtland via sin rådgiver i en e-post til NTB.

Breivik sa i retten at hans hovedmål var å drepe Brundtland, som var der den dagen, men som dro fra øya før han rakk å komme dit.

– Jeg hadde planlagt å ta med iPhone for å sende henrettelsen av Gro Harlem Brundtland til støttespillere. Planen var å halshogge henne mens jeg leste opp en tekst. Så skulle jeg ta Eskil Pedersen og så skremme resten av AUF-erne, slik at jeg kunne bruke vannet som et masseødeleggelsesvåpen. Målet var å drepe alle, sa Breivik.

Mange i rettssalen brast i gråt da Anders Behring Breivik fortalte hvordan han planla å drepe alle som var på Utøya 22. juli.


Trodde alle var over 16 år

Breivik sier han trodde at alle på Utøya var over 16 år og at han ikke ønsket å drepe noen som var under 18 år.

– Jeg har erfaring selv fra et politisk ungdomsparti. Og min erfaring er at det er 16-årsgrense. Jeg trodde også Arbeiderpartiet hadde 16-årsgrense, jeg trodde ikke noen på Utøya var under 16 år. Jeg kalkulerte også med at kun 25 prosent ville være under 18 år, sier Breivik.

– Jeg tenkte at det å drepe noen under 18 år ville bli kritisert, og jeg gjorde det jeg kunne for å fokusere på folk over 18 år, sier han.

Han forklarer at han hadde tenkt at det skulle være mulig å se på AUF-ungdommene hvem som var under og over 18 år.

– Jeg trodde det ville være mulig å skille. Men i praksis viste det seg at folk snudde seg, og det man vurderer etter, man ser på ansiktstrekk, falt bort. Jeg klarte ikke å vurdere veldig godt med tanke på alder. Strategien ble vanskeligere enn planlagt, sier han.

Han sier at helt til 23. juli hadde han den oppfatning at alle på Utøya var over 16 år.

Breivik sier at andre mål han hadde falt bort på grunn av fellesferien, og at Utøya var det mest attraktive målet på den tiden han skulle slå til.

– Det var fellesferie, og de fleste konvensjonelle mål falt bort. To tredeler av personellet i alle bygninger var på ferie. Dette snudde opp ned på planleggingen, forteller Breivik.

– I tillegg hadde jeg på denne tiden kun klart å produsere én bombe, sier han. (ANB-NTB)

Få løpende oppdateringer fra rettssalen via Nettavisens livefeed under:

Artikkeltags