Norske elever «går» til månen – og tilbake

«Beintøft» er en nasjonal gå til skolen-kampanje i regi av Miljøagentene.

«Beintøft» er en nasjonal gå til skolen-kampanje i regi av Miljøagentene. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

35.000 skoleelever synes det er beintøft å komme seg miljøvennlig til skolen.

DEL

35.000 skoleelever fra hele landet konkurrerer i høst om å komme seg mest mulig miljøvennlig til skolen. I løpet av de to første ukene har barna gått 257.177 km og spart planeten for over 34 tonn CO2.

«Beintøft» er en nasjonal kampanje for grunnskolen i regi av Miljøagentene. Gjennom konkurransen skal norske barneskoleelever engasjeres til å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen. Over 1.480 klasser er påmeldt.

– Miljøagentenes mål med denne kampanjen er å redusere CO₂-utslipp skapt av biltrafikk og lokal forurensing, sier Hanna Hågensen Aasen fra Miljøagentene.

– Når færre foreldre kjører barna til skolen, oppstår færre trafikkfarlige situasjoner. Barna blir i bedre form og er mer opplagte til å ta til seg kunnskap gjennom skoledagen, slår Aasen fast.

Men hun mener det aller viktigste med kampanjen er at den gir barna en mulighet til å påvirke de voksne til å gjøre valg i hverdagen som er bedre for miljøet. Barn bør selv får være med på å bestemme hvordan de ønsker å ta fatt på skoleveien, mener Hanna Hågensen Aasen.

– Jo flere barn som er aktive på vei til skolen, jo bedre luft og tryggere trafikkforhold får vi ved skolene. Og ikke minst er det bra for helsen, forklarer generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening, som har vært med på å sette fokus på sykkel i «Beintøfts» andre uke.

Lærerne registrerer selv den gjennomsnittlige distansen på elevenes skolevei, noe som gir gode indikasjoner på hvor langt elevene faktisk har gått.

Målet er å gå og sykle tilsvarende distanse som til månen og tilbake – 768.000 kilometer. Foreløpig er omtrent sytti prosent av distansen fram til månen tilbakelagt.

– Det er spennende å følge utviklingen. Og det er tankevekkende å se hvor mye CO2-utslipp vi kan spare miljøet for når så mange setter igjen bilen hjemme, avslutter Aasen.

beintøft.no kan du se hvor langt elevene har gått, og få en oversikt over hvor mye CO2 som er spart ved ikke å kjøre bil til skolen. (ANB)

Fakta om Miljøagentene

  • Miljøagentene er en frivillig, ideell natur- og miljøvernorganisasjon for barn, stiftet i 1989 under navnet «Blekkulfs Miljødetektiver».
  • Selvstendig organisasjon som samarbeider med Norges Naturvernforbund. Samarbeidet omfatter blant annet viktige, aktuelle natur- og miljøvernsaker og tilbud om familiemedlemskap.
  • Miljøagentene har som mål å skape et varig og løsningsorientert engasjement for natur- og miljøvern hos flest mulig barn på barns premisser.
  • Organisasjonen arbeider for å gi barn troen på seg selv, framtiden og at det nytter å gjøre noe. Kjernesaker er naturglede, transport og energi, forbruk, rettferdighet og demokrati. (Kilde: Store Norske Leksikon)

Artikkeltags