Kaotisk i Sverige

Stefan Löfven (tv) har fått flertallet mot seg i Riksdagen. Det gjenstår å se om Moderaternas Ulf Kristersson får nok støtte til å ta over som statsminister i Sverige.

Stefan Löfven (tv) har fått flertallet mot seg i Riksdagen. Det gjenstår å se om Moderaternas Ulf Kristersson får nok støtte til å ta over som statsminister i Sverige. Foto:

Det pågår en maktpolitisk stillingskrig i Sverige.

DEL

KOMMENTAROver to uker etter valget er situasjonen fortsatt helt fastlåst. Statsminister Stefan Löfven har riktignok fått flertallet i Riksdagen mot seg, men det er likevel helt i det blå hvem som blir statsminister.

Sosialdemokraten Stefan Löfven viser til at de rødgrønne har ett mandat mer i ryggen enn det høyremannen Ulf Kristersson i den borgerlige firepartialliansen kan skilte med som sitt alternativ. På den annen side er det klart borgerlig flertall i Riksdagen. Men da må de innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna regnes med, og det er det ingen andre partier som ønsker. Moderaterna og Kristdemokraterna er riktignok ikke helt bastante, men både Centern og Liberalerna har garantert at de ikke vil regjere på SDs nåde.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Dermed er situasjonen fastlåst. Stefan Löfven og Socialdemokraterna vil klokelig nok ikke hjelpe de borgerlige partiene ut av denne knipen. Löfven forsøker snarere å klistre SD til de andre borgerlige partiene. På den måten håper Löfven å slå en kile inn i alliansen av de fire borgerlige partiene, slik at Centern og Liberalerna bytter side og inngår samarbeid med Socialdemokraterna. Da taper i tilfelle Moderaternas Ulf Kristersson kampen om statsministertaburetten.

Nå er det opp til den nye talmannen i Riksdagen å løse flokene. Men han kan ikke trylle. Den fastlåste situasjonen kan bare åpnes ved at ett eller flere partier gjør noe annet enn det som ble lovet i valgkampen. Alternativet er nyvalg, men dette vil neppe løse «problemet» SD. Et nyvalg kan snarere føre til at SD går forbi Moderaterna og blir det nest største partiet, bare slått av Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna fikk 17,5 prosent av stemmene i årets valg.

Allerede for fire år siden ble SD det tredje største partiet og havnet på vippen mellom de tradisjonelle blokkene. De godt etablerte partiene ble imidlertid enige om spilleregler som i praksis isolerte SD, blant annet ved at det ikke var nødvendig å ha flertall for statsbudsjettet. Den største grupperingen har fått igjennom budsjettene. 

Den fastlåste situasjonen kan bare åpnes ved at ett eller flere partier gjør noe annet enn det som ble lovet i valgkampen.

Men nå gjelder ikke denne enigheten lenger. Dermed har Sverigedemokraterna fått reell makt, og den vil SD-leder Jimmie Åkesson bruke for å få politisk innflytelse. De to største partiene forsøker likevel å holde SD i sjakk. Det kan skje ved å samarbeide over blokkgrensene, noe både Löfven og Kristersson har tatt til orde for.

Problemet er bare at de to kamphanene har ulik forståelse av hva et slikt samarbeid innebærer. Socialdemokraterna vil ikke være støtte for en allianseregjering. For Löfven er det splitt og hersk som gjelder. Alliansens samhold settes på prøve.

Artikkeltags