Avgjørende test for Palin

Sarah Palin.

Sarah Palin. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Debatten mellom visepresidentkandidatene Sarah Palin og Joe Biden blir en avgjørende test for Palin, som møter økt skepsis i eget parti.

DEL

– Jeg har alltid stemt på Republikanerne, så jeg håper guvernør Palin gjør en god figur. Jeg synes mediene har vært altfor tøffe mot henne, sier Deborah Maevers til NTB.

Vi møter henne i brukt- og antikkbutikken Pastimes Antiques i småbyen Cape Girardeau i Missouri. Butikken ligger et steinkast fra Mississippis elvebredd, knappe to timer sør for St. Louis, der visepresidentkandidatdebatten finner sted torsdag.

– Sarah er en sterk kvinne. Jeg er selv fembarnsmor, og jeg vet hvordan det er å balansere karriere og privatliv, sier Maevers, som mener Palin er et veldig bra forbilde for unge jenter.

Hun fnyser av kritikken om at Palin ikke har nok erfaring:

– Hun er guvernør av Alaska! Skulle ikke det være erfaring nok?

– Ekstremt viktig

Mye står på spill i debatten mellom de to. Den kommer dagen etter meningsmålinger som tyder på at Barack Obama leder i de avgjørende vippestatene Florida, Ohio og Pennsylvania.

– Denne debatten er ekstremt viktig for valgkampen, særlig fordi Sarah Palin er så fersk på den nasjonale scenen. Man vet svært lite om henne, sier jussprofessor og ekspert på amerikansk politikk, Joel Goldstein, til NTB.

Palin ble under landsmøtet for en måned siden rost opp i skyene som en strålende taler. Men etter å ha vært på gyngende grunn i flere av de svært få intervjuene hun har gitt i etterkant, har flere Republikanere satt spørsmålstegn ved om hun er kvalifisert til jobben.

Fornyet entusiasme?

– Jeg tror ikke hun denne gang kommer unna med uttalelser som at hun har kunnskap om Russland, fordi landet ligger ved siden av Alaska, sier den republikanske strategen Tom Homer til AP.

President George W. Bushs tidligere taleskriver, David Frum, sier til New York Times at Palin «ganske grundig har vist at hun ikke er kvalifisert».

Palins prestasjon mot Biden kan enten puste fornyet liv i entusiasmen rundt henne, eller den kan skade McCains valgkamp alvorlig.

– I denne debatten får man mulighet til å se hvordan Palin analyserer nasjonale og internasjonale spørsmål, sier Goldstein, som ikke tror forventningene til hennes prestasjon er veldig høye.

– Hun har bare gjort noen få intervjuer, og minst ett av dem gikk ganske dårlig, sier Goldstein, som er professor ved Washington and Saint Louis Universities.

Vanskelig balansegang

For Biden, som har 35 års erfaring i Senatet, blir debatten en vanskelig balansegang. Dersom han angriper Palin for hardt, risikerer han å få velgere mot seg.

– Senator Biden er i en vanskelig posisjon. Det kan være vanskelig for en mann å debattere mot en kvinne. På grunn av Bidens store erfaring kan han risikere å fremstå som nedlatende, sier Goldstein.

Biden har rådført seg med blant andre Hillary Clinton om hvordan best å debattere mot Palin.

– Jeg gjetter på at Biden kommer til å forsøke å få fram kontrasten mellom seg selv og Palin, og at han heller retter angrepene mot McCain, sier Goldstein.

Vanligvis er ikke visepresidentkandidatdebatten gjenstand for så stor oppmerksomhet, men debatten torsdag kan komme til å få høyere seertall enn de 52 millionene som så den første duellen mellom Barack Obama og John McCain. (ANB-NTB)

Artikkeltags