Hjalp nedskutt McCain

John McCain tilbrakte fem og et halvt år som krigsfange i Vietnam. Deler av tiden satt han her, i Hoa Lo-fengselet i Hanoi, også kjent under kallenavnet «Hanoi Hilton». (Foto: Fredrik Ljone Holst, ANB)

John McCain tilbrakte fem og et halvt år som krigsfange i Vietnam. Deler av tiden satt han her, i Hoa Lo-fengselet i Hanoi, også kjent under kallenavnet «Hanoi Hilton». (Foto: Fredrik Ljone Holst, ANB) Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

En tidligere sykepleier i Vietnam minnes tiden da hun pleiet presidentkandidat John McCain, som var blitt skutt ned under Vietnam-krigen.

DEL

Nguyen Thi Thanh jobbet på klinikken den hardt skadde piloten ble ført til. Flyalarmen hadde gått i den Nord-vietnamesiske hovedstaden Hanoi om morgenen 26. oktober 1967. Fru Nguyen forteller at hun hørte støyen fra en menneskemengde som ropte at en av fiendens piloter var blitt skutte ned.

– Jeg visste ikke hvem han var, men det var tydelig at han ikke var vietnameser. Piloten var ikke så stor, han var kjekk og lys, sier den tidligere sykepleieren til BBC.

Hun forteller at hennes ansvar kun var å sørge for sine egne landsmenn, men at Ho Chi Minhs råd om å vise medfølelse og redde fienden gjorde at hun anså det som sin plikt å hjelpe den skadde piloten.

– Øynene hans var lukket, og jeg visste ikke engang om han ville klare seg, men jeg kunne kjenne pulsen hans og han klarte å svelge da jeg ga ham næring. Han blødde ikke, og jeg fant ingen benbrudd.

Møtet hennes med mannen som kan bli verdens mektigste og ”den frie verdens leder” ble kortvarig. Etter bare 20 minutter ble McCain hentet igjen. På veien hjem den kvelden ble Nguyen skjelt ut av en eldre mann for å ha hjulpet fienden, men sa hun bare hadde gjort som lederen Ho Chi Minh ba om.

I mange år var hun helt uvitende om hvem den skadde piloten var, men 20 år senere forklarte myndighetene på et lokalt møte at han var John McCain, og at han var blitt en god venn av Vietnam. McCain har flere ganger vært tilbake i landet hvor han ble holdt som krigsfange.

Selv om hun ser på McCain som vennlig og en velgjører for det vietnamesiske folket, vet ikke Nguyen Thi Thanh om McCain vil bli en god president.

– Det er vanskelig å forutse fremtiden, sier hun nøkternt.

Hun følger ikke valget i USA spesielt nøye, men anbefaler amerikanerne å velge en fredselskende leder. Hun kjenner ikke til om Obama har noen tilknytning til det sørøstasiatiske landet, men påpeker at det kan være bra å starte med blanke ark. (ANB)

Artikkeltags