Advarer sterkt mot tvangsretur

Kabul, Afghanistan.

Kabul, Afghanistan. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

– Det er veldig farlig og vanskelig i Afghanistan. Likevel sender Norge mennesker hit. Det er uforståelig, sier Mohammad Tamim. For ti måneder siden ble han tvunget til å flytte fra Oslo til Kabul.

DEL

I fjor sommer jobbet Tamim som kokk på en restaurant på Vinterbro Senter utenfor Oslo. Han smiler når han forteller at salaten hans var så god at sjefen kalte den «husets salat» på menyen. I juli kom det et brev fra Utlendingsnemnda (UNE) der det stod at hvis han ikke reiste frivillig, ville han bli tvangsreturnert til Afghanistan.

– Jeg liker å være lovlydig og hadde ikke lyst til å gå i skjul i Norge, sier Tamim.

Dermed returnerte han til Kabul i august.

Frykter selvmordsbomber

Tamim er tidligere afghansk mester i boksing i 60-kilosklassen. I Kabul har han startet en egen bokseklubb. Medlemskapet koster 25 kroner i måneden, men de som ikke har penger, får trene gratis.

– Jeg lærte å være vennlig og hjelpsom i Norge, sier Tamim.

Han understreker at det er farlig å sende mennesker til Afghanistan nå. Selv har han ikke tenkt å flykte igjen, men han er redd i Kabul, på grunn av de mange selvmordsbombene. Han prøver å unngå sentrum og reiser stort sett bare mellom boksetreningen og huset sitt.

– Jeg kjører alltid fort forbi de amerikanske militærkjøretøyene fordi jeg frykter at de skal tro jeg er en selvmordbomber og skyte meg. Jeg er redd for å bli drept i Kabul, men ber Gud passe på meg, sier Tamim.

Uten familie

– Han snakker både norsk og engelsk og takker for at han fikk være i Norge i tre år. Han skjønner ikke hvorfor nordmenn som er så vennlige, ikke lar afghanerne få bli.

Tamim flyktet til Norge etter at faren hans hadde blitt drept på grunn av en eiendomstvist. Tilbake i Afghanistan har han ikke greid å finne moren og søstrene sine. Han vet ikke om de lever.

Den pågående debatten om tvangshjemsendelse av afghanske asylsøkere kjenner han godt. Han håper de i motsetning til ham får bli i Norge.

– I tillegg til at det er farlig her, får de ikke noe sted å bo, og de får ikke jobb, sier han.

For trist i Vadsø

I går møtte Dagsavisen også Akbarjan Mamadjan som kom tilbake til Afghanistan fra Norge i mars i år. Han troppet opp på kontoret til Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) i Kabul for å få den siste rest av pengene norske myndigheter gir ham for å returnere. Mamadjan hadde med seg kortet fra Politiets utlendingsenhet som beviser at han har vært asylsøker i Norge.

Da Mamadjan søkte om asyl, ble han plassert på et mottak i Vadsø. Den kalde vinteren i Nord-Norge ble for voldsom.

– De andre på mottaket sa jeg var gal da jeg ville reise frivillig tilbake til Afghanistan. Jeg vil ikke si at jeg ikke liker Norge, men det var veldig trist i Vadsø, sier Mamadjan.

Han ser ingen framtid i Afghanistan og flytter nå til familien i Pakistan. (ANB)

Artikkeltags