– Al-Qaida viser muskler

Artikkelen er over 5 år gammel

Et selvmordsangrep i Jemen har tatt nesten 100 menneskeliv.

DEL

President Abdrabuh Mansur Hadi lover at landets sikkerhetsstyrker vil slå hardt til mot folkene bak mandagens angrep. Ifølge en politikilde kan det ikke utelukkes at aksjonen var et forsøk på å drepe Jemens forsvarsminister og forsvarssjef, som begge var nær stedet der det smalt.

– Våre væpnede styrker og sikkerhetstjenester vil bli hardere og mer besluttsomme i jakten på terrorister, het det ifølge Reuters i en kunngjøring fra president Hadi mandag.

– Dette er al-Qaidas måte å vise seg fram på, sier en norsk ekspert, som likevel tviler på at al-Qaida er på offensiven.

Ingen hadde mandag ettermiddag tatt på seg ansvaret for det blodige angrepet mot regjeringssoldater i hovedstaden Sanaa på formiddagen. Men ifølge en polititalsmann var angrepet al-Qaidas verk.

– Angrepet bærer alle al-Qaidas kjennetegn, sier politikilden til nyhetsbyrået AFP.

Det er Jemen-kjenner Stig Jarle Hansen enig i.

Hansen, som er førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, sier angrepet ikke var uventet. Myndighetene i landet innledet nylig en offensiv mot al-Ansar-al-Sharia, som er al-Qaidas gren i Jemen, og som også har allierte blant flere stammer sør i landet.

– Al-Qaida vil vise at de er sterke, og dette er den enkleste måten for dem å gjøre det på, forklarer Hansen til NTB.

– Selvmordsangrep er effektivt, og det koster al-Qaida mindre å gjennomføre et slikt angrep i hovedstaden Sanaa enn sør i landet, der regjeringsstyrker prøver å være på offensiven, sier han.

Selvmordsbomber i uniform

Opplysninger om hvor mange som ble drept mandag, varierte mellom 60 og 100, men det er uansett det dødeligste siden president Abdrabuh Mansur Hadi overtok makten i landet i februar.

Angrepet skjedde mens regjeringssoldater øvde til en militærparade. Politiet og militæret opplyser at selvmordsaksjonisten selv var kledd i militæruniform, og at han detonerte sprengstoffet midt i gruppen av soldater mens de øvde på paraden.

Øyenvitner forteller om et svært kraftig smell og om at avrevne kroppsdeler ble spredt rundt i et stort område.

De fleste ofrene skal ha vært soldater. Paraden de øvde til, skulle vært holdt tirsdag for å markere Jemens nasjonaldag, til minne om gjenforeningen mellom den sørlige og nordlige delen av landet.

Svekket regjeringshær

Angrepet skjedde ti dager etter at regjeringsstyrker innledet en storoffensiv mot al-Qaida i Abyan-provinsen sør i landet. Ytterliggående islamister har det siste året tatt kontroll over en rekke byer i dette området, blant annet provinshovedstaden Zinjbar.

Al-Qaida er blitt kraftig svekket mange steder i den arabiske verden, både før og etter den arabiske våren. Men i Jemen og Somalia står de militante islamistene fortsatt sterkt.

– I Jemen er de sterke i den forstand at de klarer å holde fast på territoriene sine, forklarer Hansen.

Når det gjelder al-Qaidas sterke posisjon i det sørlige Jemen, mener Hansen det skyldes vel så mye at regjeringshæren er svekket av korrupsjon og indre splid som at gruppen selv er på offensiven.

– Myndighetene i Jemen kontrollerer lite av landet. Særlig i sør er det mange stammekontrollerte områder der befolkningen støtter al-Qaida, og der al-Qaida lett kan «forsvinne».

Tror ikke på spredning

Hansen mener det er vanskelig å spå om al-Qaidas sterke posisjon i Jemen og Somalia kan spre seg til andre land i regionen og føre til ny oppblomstring av terrornettverket.

– Men jeg tror ikke de har et stort spredningspotensial, sier Hansen.

– Al-Qaida i Jemen får mye støtte fra al-Shabaab i Somalia, og nettverket har store «muligheter» lokalt. Ulempen er at de har mye oppmerksomhet rettet mot seg, og er under sterkt press fra blant annet USA. Vi vil helt klart se økning i angrep fra amerikanske droner i Jemen framover. (ANB-NTB)

Artikkeltags