Al-Qaidas nestleder drept

Abu Yahya al-Libi.

Abu Yahya al-Libi. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Abu Yahya al-Libi, nummer to i terrornettverket al-Qaida, var blant de drepte i et droneangrep nordvest i Pakistan.

DEL

Det bekrefter både amerikanske og pakistanske ledere.

En høytstående Taliban-leder betegnet tirsdag drapet som «et stort tap».

– Etter doktor Sahib (al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri), var han den viktigste al-Qaida-lederen, sier den pakistanske Taliban-lederen, som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Han er den første fra de såkalte stammeområdene i Pakistan som bekrefter at Libi var blant de drepte i mandagens angrep.

Tidligere tirsdag ble det bekreftet fra amerikansk hold at Abu Yahya al-Libi var drept i droneangrepet i den stammestyrte regionen Nord-Waziristan. Amerikanske tjenestemenn betegnet angrepet som nok et slag mot al-Qaida.

Libi er den andre nestlederen i terrornettverket som blir drept på mindre enn ett år. Dermed kan USA, som har gjort droner til sitt hovedvåpen i kampen mot al-Qaida, telle nok en seier.

– Abu Yahya var blant al-Qaidas mest erfarne ledere og spilte en kritisk rolle i gruppas planer mot Vesten, sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann.

Libi er opprinnelig fra Libya, og etternavnet er arabisk for «libysk». Han ble tatt til fange i Afghanistan i 2002, men klarte å rømme fra et amerikansk fengsel i landet tre år senere, noe som ga ham høy status blant opprørerne i regionen.

Libi overtok som nestleder i al-Qaida da Atiyah abd al-Rahman, også han fra Libya, ble drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan i august i fjor.

USA har satt al-Qaida under et voldsomt press etter at Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i byen Abbottabad i Pakistan i mai i fjor, og en amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at al-Qaidas lederskap nå er så svekket at ingen står klar til å overta etter Libi.

– Det gjør det vanskelig for al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri å lede gruppen på en effektiv måte, sier kilden.

– Løgn

En væpnet opprører i Nord-Waziristan avviste tirsdag at Libi ble drept i angrepet.

– Det er ikke første gang det kommer påstander om at han er død. Amerikanerne lider store tap i Afghanistan og tyr derfor til slike løgner, sier opprøreren.

Ifølge pakistanske kilder ble det avfyrt to raketter i mandagens droneangrep. De to rakettene rammet et tilholdssted for væpnede opprørere i landsbyen Hesokhel i Nord-Waziristan.

I alt 15 personer skal ha blitt drept i angrepet, men ifølge en kilde i området har det ikke latt seg gjøre å identifisere ofrene.

Bare de siste dagene er minst 27 personer drept i droneangrep i landet, noe som har fått pakistanske myndigheter til å reagere.

– Disse ulovlige angrepene er et brudd på Pakistans suverenitet, het det i en kunngjøring fra det pakistanske utenriksdepartementet mandag.

De amerikanske droneangrepene har tiltatt kraftig etter at partene ikke lyktes å bli enige om transportruter til Afghanistan gjennom Pakistan på NATO-toppmøtet i Chicago for to uker siden. (ANB-NTB)

Artikkeltags