– All rikdom havner hos eliten

Berit Lindeman i Den Norske Helsingforskomité er blant ekspertene som peker på at rikdommen i Aserbajdsjan i all hovedsak kommer en liten elite til gode.

Berit Lindeman i Den Norske Helsingforskomité er blant ekspertene som peker på at rikdommen i Aserbajdsjan i all hovedsak kommer en liten elite til gode. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Berit Lindeman med flere støtter aktivistene som går ut mot presidentens glansbilde av Aserbajdsjan.

DEL

Mens Aserbajdsjans rike elite feirer seg selv under årets Eurovision-finale, vil aktivister heller snakke om krigen mot Armenia, fattigdom, undertrykking og pressesensur. President Ilham Alijev vil vise rundt 125 millioner TV-seere over hele Europa glansbildet av en stolt og velstående kulturnasjon under Eurovision Song Contest denne uken.

Men selv om glansbildet viser kraftig økonomisk vekst, en svulmende oljeformue og flotte nybygg til å huse arrangementet, peker eksperter og aktivister på at rikdommen i all hovedsak kommer en liten elite til gode.

Byggeboomen i forbindelse med sangkonkurransen har forsterket bildet, mener rådgiver Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité.

– Det er presidentfamilien som eier alle store byggevirksomheter, så det skjer en resirkulasjon av oljeinntektene ved at all denne økte aktiviteten skaper økte inntekter for myndighetene, sier hun til NTB.

«Myndighetene» er først og fremst Alijev og hans familie, ifølge Lindeman.

– Mye av byggevirksomheten i Baku har skjedd som rene hvitvaskingstiltak.

Human Rights Watch har dokumentert at hundrevis av familier er blitt sparket ut av hjemme sine, som er blitt revet for å gjøre plass til nybygg.

Kringkastingsunionen EBU har «gått glipp av en historisk sjanse til å påvirke utviklingen» ved ikke å kritiserer myndighetene hardere, mener Lindeman.

Feil retning

President Ilham Alijev, som arvet makten etter sin far Hejdar i 2003, styrer Aserbajdsjan som sitt eget personlige rike, tordner opposisjonen.

– Dette er bare en imitasjon av et demokrati, sier Isa Gambar, som leder partiet Musavat, til nyhetsbyrået DPA.

De unge og velutdannede rømmer landet, den politiske korrupsjonen brer om seg, og Alijev befester sin makt gjennom valg som er fikset på forhånd, mener han.

Lindeman peker på at den politiske utviklingen har gått i feil retning de siste 15 årene.

– Det er utrolig trist å se denne utviklingen, sier hun.

Opposisjonen mener Alijev vil stille til gjenvalg for en tredje periode i presidentvalget neste år.

Landet preges også av streng mediekontroll og forfølgelse av reportere. 18. april ble journalisten Idrak Abbasov fra avisen Zerkalo brutalt banket opp av sikkerhetsfolk mens han filmet riving av hus i hovedstaden Baku.

Redaktør Rauf Arifoglu i avisen Jeni Musavat ber sine medarbeidere om ikke å kritisere regimet for hardt.

– Jeg kan ikke beskytte medarbeiderne mine, sier han til DPA.

Bloggeren Emin Milli tror oppmerksomheten Aserbajdsjan får i internasjonale medier i forbindelse med Eurovision er bra.

– Regjeringen vet ikke hvordan den skal takle dette, sier han.

Human Rights Watch anslår at 70 personer i dag sitter fengslet av politiske grunner, noe myndighetene kategorisk avviser.

Aserbajdsjan ligger på 162. plass av 179 land på Reportere uten grensers indeks for pressefrihet.

Krig med Armenia

Selv om oljerikdommen det siste tiåret har bidratt til å løfte mange ut av fattigdom, lever fortsatt rundt 11 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen.

Mange av disse er internt fordrevet i Aserbajdsjan, som fortsatt er i krig med nabolandet Armenia om det omstridte området Nagorno-Karabakh.

Tallene er usikre, men ifølge Lindeman lever omkring 400.000 mennesker fortsatt som internt fordrevne i bosetninger etter krigens første fase på begynnelsen av 1990-tallet. Det er ukentlig trefninger mellom styrker fra de to landene, og konflikten regnes som helt fastlåst. (ANB-NTB)

Artikkeltags