Annan ferdig i Syria

Kofi Annan kaster inn håndkleet i Syria.

Kofi Annan kaster inn håndkleet i Syria. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kofi Annan gir seg som spesialutsending for FN og Den arabiske liga i Syria.

DEL

Kofi Annan har fått nok. Han er lei av det han kaller urimelig kritikk og ren utskjelling i FNs sikkerhetsråd, og sier fra seg oppgaven som spesialutsending for FN og Den arabiske liga i Syria.

Annan varslet sin avgang torsdag. Han understreket samtidig at hans sekspunktsplan for en løsning på den syriske konflikten står fast, og at den FN-støttede handlingsgruppen for Syria skal fortsette sitt arbeid

- Jeg fikk ikke den støtten som saken hadde fortjent, sa Annan på en hastig sammenkalt pressekonferanse i Genève.

I begynnelsen av juli erkjente fredsmekleren at han hadde feilet i sitt oppdrag. Og diplomater i FN-systemet har uoffisielt sagt at USA og flere arabiske land den siste tiden har mistet tålmodigheten med Annans arbeid.

- Det kan være andre planer, andre tilnærminger, som kan fungere ganske effektivt, sier Annan og legger til at det er en maktoverføring som må være i høysetet.

- President Bashar al-Assad må gå av før eller senere, sier han.

«Dypt beklagelig»

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier det er «dypt beklagelig» at Annan trekker seg.

- Jeg vil uttrykke min dypeste takknemlighet for det besluttsomme og modige arbeidet han har gjort som spesialutsending, sa Ban torsdag.

Generalsekretæren opplyste samtidig at han allerede er i gang med letingen etter Annans etterfølger som Syria-utsending. Denne letingen skjer i samarbeid med Den arabiske ligas generalsekretær Nabil Elaraby.

- Verden er full av gale folk som meg, så ikke vær overrasket hvis generalsekretær Ban Ki-moon kan finne noen som gjør en bedre jobb enn meg, sa Annan da han ble spurt om han så for seg en etterfølger.

Ren borgerkrig

Kofi Annan gir altså opp forsøket på å mekle fram en fred mellom opprørere og regimet i Syria. Han utarbeidet i mars en sekspunktsplan som partene sluttet seg til. Våpenhvile ble inngått, men den er ikke blitt respektert.

Det snart halvannet år lange opprøret i Syria blir nå karakterisert som en ren borgerkrig. Denne krigen har så langt krevd minst 20.000 menneskeliv, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Russisk veto

Annans mandat utløper den 31. august, og det er da han formelt slutter i stillingen.

- Han har fortsatt en måned igjen av oppdraget sitt. Jeg håper denne måneden vil bli brukt på mest mulig effektivt vis, til tross for de svært vanskelige omstendighetene vi nå står overfor, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Han uttrykker forståelse for at Annan velger å gi seg, men påpeker likevel at det er synd.

- Vi beklager det, for vi har gitt sterk støtte til arbeidet hans, sa Tsjurkin til journalister ved FN-hovedkvarteret i New York torsdag.

Russerne har brukt sin vetorett i Sikkerhetsrådet til å blokkere for en resolusjon mot Syria, som er en viktig kunde for Russlands våpenindustri. Russland har heller ikke villet slutte seg til krav om at president Assad må gå av. (ANB-NTB)

Artikkeltags