– Assad er ferdig

Syrias president Bashar al-Assad.

Syrias president Bashar al-Assad. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Syrias president Bashar al-Assad vil måtte gå av, enten død eller levende, sier Tunisias president Moncef Marzouki.

DEL

I et avisintervju fremholder Marzouki at alle må forstå at Assad ikke lenger kan beholde makten og at han må overtales til å gå av.

– Russerne, kineserne og iranerne, som har støttet Assad siden opprøret mot ham startet i fjor, må forstå at denne mannen er ferdig, og at det ikke lenger er mulig å forsvare ham, sier presidenten til den arabiske avisen Al-Hayat.

– De må overtale ham til å gå av og overlate makten til sin stedfortreder.

Marzouki retter også en oppfordring direkte til Assad.

– Du vil måtte gå av, død eller levende. Det er best for deg og din familie å gå av i live, for hvis du bestemmer deg for å bli til du dør, vil det bety at du bidrar til at titusener av uskyldige mennesker døde. Du har forårsaket nok blodsutgytelser allerede, sier Marzouki i intervjuet som ble publisert tirsdag.

Samme dag kom det melding fra den syriske opposisjonen om at minst 55 mennesker ble drept i Syria mandag. Blant dem skal det ha vært 34 sivile som befant seg i byen Hama. Tirsdag morgen ble det igjen meldt om granatangrep, blant annet mot opprørsbastionen Homs.

Samtidig melder den statlige syriske TV-kanalen at tre personer ble såret da en bombe gikk av i sentrum av hovedstaden Damaskus. Eksplosjonen skal ha skjedd i et populært handelsstrøk like ved gamlebyen. Ifølge nyhetsinnslaget sto «væpnede terrorister» bak angrepet.

FNs observatørteam reiser nå rundt i Syria i et forsøk på å få den snart to uker lange våpenhvilen til å fungere. Teamet består av knapt ti offiserer, men skal i løpet av uken utvides til 30. Deretter er det meningen å starte utplasseringen av en styrke på opptil 300 ubevæpnede observatører. De har mandat til å bli værende i 90 dager.

Tunisias president mener at styrken er altfor liten til å kunne lykkes.

– 300 personer kan ikke gjør noe. I Kosovo var det 2.000 observatører, sier han. (ANB-NTB-AFP)

Artikkeltags