Avgjør sivilt søksmål

Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn kan ha en ny rettsrunde i vente i New York.

Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn kan ha en ny rettsrunde i vente i New York. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn kan vente seg en ny runde i retten i New York dersom det blir gitt klarsignal til å gå til sivilt søksmål mot ham.

DEL

Tirsdag skal en dommer i New York avgjøre om et sivilt søksmål mot Strauss-Kahn får komme opp i retten.

Bak søksmålet står Nafissatou Diallo, stuepiken som i fjor anmeldte den daværende sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) for seksuelle overgrep på et hotell i New York.

Strauss-Kahn ble pågrepet og varetektsfengslet, og saken vakte enorm oppsikt verden over. Han måtte gå fra toppjobben i IMF, og han måtte også se langt etter å bli sosialistpartiets presidentkandidat i hjemlandet Frankrike.

Krever erstatning

Straffesaken mot Strauss-Kahn ble til slutt henlagt av påtalemyndigheten i New York på grunn av manglende bevis. Strauss-Kahn innrømmet at de to hadde hatt seksuelt samkvem, men at det var frivillig. At Diallo var blitt avslørt for falsk forklaring tidligere, bidro også til å svekke hennes troverdighet, argumenterte franskmannens advokater.

Diallo har hele tiden hevdet at hun ble utsatt for voldtektsforsøk og seksuelt overgrep, og har sammen med sin advokat nå gått til sivilt søksmål der hun blant annet krever et hittil ukjent beløp i erstatning og oppreisning fra Strauss-Kahn.

Hans advokater hevder imidlertid at Strauss-Kahn hadde diplomatisk immunitet som IMF-sjef og at dommeren derfor må avvise søksmålet.

Prostitusjonsring

Men det er ikke bare i New York at Dominique Strauss-Kahn må svare for sitt noe løsslupne sexliv. Hjemme i Frankrike er han nå siket for medvirkning til hallikvirksomhet i forbindelse med etterforskningen av en prostitusjonssak i den franske byen Lille.

Ifølge påtalemyndigheten deltok Strauss-Kahn på flere fester som forretningsforbindelser av ham arrangerte og der prostituerte var hyret inn. Strauss-Kahn har innrømmet å ha deltatt på disse festene, men sier han ikke visste at kvinnene var prostituerte.

Og mens New York-saken var på sitt mest intense i fjor vår, anmeldte den franske journalisten Tristane Banon ham for voldtektsforsøk da hun intervjuet ham i 2003. Saken ble imidlertid henlagt fordi den var foreldet. Strauss-Kahn har avvist beskyldningene fra Banon. (ANB-NTB)

Artikkeltags