Avslører israelsk-fransk atomsamarbeid

En ny biografi om Shimon Peres avslører et atomsamarbeid mellom Frankrike og Israel.

En ny biografi om Shimon Peres avslører et atomsamarbeid mellom Frankrike og Israel.

Artikkelen er over 11 år gammel

Israel og Frankrike inngikk i sin tid en hemmelig avtale om å utvikle atomvåpen sammen.

DEL

Avtalen ble ikke satt ut i livet, men det var med fransk hjelp at israelerne ble en atommakt, heter det i en ny bok.

Boken, som er skrevet av den israelske historikeren Michael Bar-Zohar, kaster nytt lys over Frankrikes rolle i det israelske atomprogrammet. Norge forsynte i sin tid israelerne med tungtvann, som var viktig, men ikke avgjørende for utvikling av kjernefysiske våpen.

Nylig frigitte dokumenter fra regjeringsarkivene i Jerusalem og Paris viser at Shimon Peres spilte en nøkkelrolle i atomsamarbeidet med franskmennene. Han ble siden både statsminister, utenriksminister og fredsprisvinner. Ifølge Michael Bar-Zohar sto Peres blant annet bak kjøpet av en atomreaktor fra Frankrike.

Detaljer

I sin 500 sider lange bok «Shimon Peres - biografien», som er utgitt både på hebraisk og på engelsk, avdekker Bar-Zohar til nå ukjente detaljer om hvordan polskfødte Peres ble en hovedarkitekt bak opprustningen av den israelske militærmaskinen. Han skal blant annet ha sørget for at Israel med fransk hjelp fikk bygd reaktoren i Dimona i Negev-ørkenen sør i landet.

Fagfolk mener ifølge nyhetsbyrået Reuters at Israel har brukt Dimona-reaktoren til å framstille opp til 200 kjernefysiske stridshoder. Israelerne vil verken benekte eller bekrefte at de har atomvåpen, og den franske ambassaden i Jerusalem har ikke villet svare på Reuters' henvendelser om det angivelige samarbeidet som omtales i Peres-biografien.

Shimon Peres er i dag israelsk visestatsminister og regnes som en av de mulige kandidatene når nasjonalforsamlingen Knesset 13. juni skal velge ny president etter Moshe Katsav. Peres var statsminister i 1984-86 og 1995-1996, han har vært visestatsminister siden 2005 og ble i 1994 tidelt Nobels fredspris sammen med Yitzhak Rabin og Yasser Arafat.

«Ironisk»

Det stemmer at Frankrike var «svært dypt innblandet» i Israels utvikling av atomvåpen, sier den israelske historikeren Avner Cohen i en kommentar til påstandene i Michael Bar-Zohars bok.

– Det ironiske er selvfølgelig at Frankrike i dag forsøker å forhindre Iran i å gjøre det samme som politikerne i Paris hjalp israelerne til å gjøre, framholder Cohen overfor Reuters.

Frankrike hadde i sin tid et nærmere forhold til Israel enn noen av de andre vestlige stormaktene, og det israelske luftforsvarets første jetfly var franskbygde. Franske politikere og generaler følte på 1950-tallet sympati for Israel i landets konflikt med araberlandene, spesielt fordi Frankrike på denne tiden sloss mot et væpnet opprør i kolonien Algerie.

Shimon Peres vakte stor oppsikt da han rettet offentlig kritikk mot Israels bombing av Osirak-reaktoren rett sørøst for Iraks hovedstad Bagdad i 1977. Han har samarbeidet med Michael Bar-Zohar om biografien, og ikke krevd å få lese manuskriptet før utgivelsen. (ANB-NTB)

Artikkeltags