Bakkeoperasjon i gang på Gaza

Israelerne angriper stadig hardere i Gaza.

Israelerne angriper stadig hardere i Gaza. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Israels militæroffensiv på Gazastripen gikk lørdag inn i en ny fase da bakkestyrker ble sendt inn i området.

DEL

En kolonne med israelske militærkjøretøy, støttet av kamphelikoptre, kjørte lørdag kveld over grensegjerdet og inn på Gazastripen, kunne et øyenvitne fra Beit Lahiya nord i det palestinske området fortelle.

Like etter bekreftet major Avital Leibovitch, det israelske militærets talskvinne, at en bakkeoperasjon var i gang. Øyenvitner meldte om kamper med tungt skyts mellom israelske bakkestyrker og Hamas.

Et palestinsk barn var den første til å bli drept av ild fra de israelske stridsvognene, melder helsepersonell. Ifølge tjenestemannen Mohammad Nazzal fra Hamas er også israelske soldater drept i kampene lørdag kveld.

– Fienden vil betale en høy pris for sin operasjon nord på Gazastripen, advarte Hamas' væpnede fløy i en pressemelding etter inntoget.

Beleiring

– Målet med operasjonen er å ødelegge den terrorinfrastrukturen Hamas har bygd opp i området. Vi vil beleire områder som er blitt brukt av Hamas til å sende raketter mot Israel, sier Leibovitch.

Den samme meldingen kom fra statsminister Ehud Olmerts kontor, mens forsvarsdepartementet la til at titusener av reservesoldater vil bli mobilisert som et ledd i bakkeoperasjonen.

Ifølge hæren er «et stort antall» soldater sendt inn i området, deriblant infanteri, stridsvogner, ingeniørsoldater, artilleri og etterretning. Brigadegeneral Avi Benayahu varsler om at bakkeoperasjonen vil vare i «mange lange dager».

Om lag 10.000 soldater har stått klar langs grensa til Gazastripen, og tidligere lørdag ble det for første gang under militæroffensiven skutt med artilleriild inn mot området. De israelske styrkene skal ha skutt med artillerigranater for å detonere landminer og andre eksplosiver som er lagt ut i området av Hamas.

Det ble også gjennomført en rekke luftangrep i området. Minst elleve personer ble drept og 50 såret i et israelsk luftangrep mot en moské nord på Gazastripen lørdag, sier helsepersonell og kilder fra Hamas.

Advarer sivile

Israel slapp tidligere samme dag løpesedler fra luften i den nordlige delen av Gazastripen hvor innbyggerne ble oppfordret til å forlate området.

Den israelske hæren advarer nå innbyggerne på Gazastripen mot å gi «terrorister» tilflukt i sine hjem under bakkeoperasjonen.

– Enhver som gjemmer en terrorist eller våpen i sitt hjem, er selv å regne som en terrorist, skriver den israelske hæren i en pressemelding.

– Vi understreker at beboerne på Gazastripen ikke er målet for operasjonen. De som bruker sivile, eldre, kvinner og barn som «menneskelige skjold», holdes ansvarlige for enhver skade på sivilbefolkningen, skriver hæren.

Før bakkeoperasjonen startet, var fire israelere og minst 446 palestinere drept. Militæroffensiven startet den 27. desember. (ANB-NTB-Reuters-AFP)