Ber om fritt leide

Julian Assange.

Julian Assange. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ecuador ber om fritt leide for Julian Assange.

DEL

Assange-saken har kastet Ecuador og Storbritannia ut i en vanskelig diplomatisk feide.

Nå ber Ecuador ber om fritt leide for WikiLeaks-grunnleggeren ut av London.

Men landet er under sterkt press og trusler fra britiske myndigheter etter at det latinamerikanske landet torsdag vedtok å innvilge Assange politisk asyl.

Ecuador kommer nå til å kontakte britiske myndigheter for å prøve å overbevise dem om å gi Assange mulighet til å forlate London, sier utenriksminister Ricardo Patio til BBC Mundo.

– De burde gi fritt leide og respektere Ecuadors suverene beslutning. Og om de ikke gjør det, kommer vi til å se etter internasjonale, juridiske veier for å kreve at det innvilges fritt leide.

Ecuadors asylbeslutning har ført landet inn i en hard diplomatisk strid med britene. Assange sitter i Ecuadors ambassade i London uten mulighet til å ta seg ut. Britisk politi kommer da til å pågripe ham og sende ham til Sverige, som har ettersøkt Assange grunnet anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Storbritannias utenriksminister William Hague advarer ecuadorianerne og sier diplomatisk immunitet ikke må brukes til å beskytte personer anklaget for lovbrudd.

Patio mener ikke anklagene om seksuelle overgrep er den viktigste årsaken til at Sverige krever Assange utlevert.

– Vi har kunnet fastslå klart og tydelig at det er andre faktorer som ligger bak denne forfølgelsen av Assange, og derfor har vi besluttet å innvilge politisk asyl, hevder han.

Assange frykter at Sverige vil sende ham videre til USA dersom han blir utlevert. Der risikerer han å bli stilt for retten for WikiLeaks' offentliggjøring av hemmelighetsstemplede dokumenter.

Amerikanske myndigheter avviser at de har slike planer, og sier at de heller ikke har lagt press på britene for å få dem til å pågripe 41-åringen.

– Dette er en sak mellom de landene som er involvert i saken, og vi har ingen planer om å blande oss inn i dette, sier en talsperson for amerikansk UD.

Det har svirret rykter om at britene kan komme til å storme ambassaden, noe Hague avviser.

Avisen Financial Times mener uansett britene har scoret et politisk selvmål gjennom håndteringen av Assange-saken.

– Det er kinkig at Storbritannia ikke kan få utlevert Assange, men det er ikke verdt slik diplomatisk skade, skriver avisen på lederplass og mener britenes press mot Quito blant annet har gjort stor skade på omdømmet i Latin–Amerika.rdeforde for ordeooooooorde' Assange er kinkig, men ikke verdt slik diplomatisk skade, skriver avisen på lederplass og tar tilorde forde for or'eooooooorde'or

Ecuador har nå sammenkalt landene i Unionen av søramerikanske land (UNASUR) for å diskutere saken.

Langvarig

Assange selv skal uttale seg søndag fra ambassaden i Knightsbridge.

– Vi synes ikke det er rimelig at en medborger tvinges til å bo i lengre tid på en ambassade når en suveren regjering har fattet beslutning om politisk asyl, understreker Patio.

Assange kom til ambassaden i Knightsbridge 19. juni. Og om ikke det kommer en løsning på stillingskrigen mellom britene og ecuadorianerne, kan oppholdet vise seg å bli langvarig.

Den ungarske kardinalen og regimekritikeren Jzsef Mindszenty bodde i den amerikanske ambassaden i Budapest i 15 år, påpeker Financial Times. (ANB-NTB)

Artikkeltags