Ber USA om hjelp

Chen Guangchen

Chen Guangchen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den blinde kinesiske dissidenten Chen Guangchen angrer på at han forlot den amerikanske ambassaden og trygler nå USA om å hjelpe ham ut av landet.

DEL

Chen sa torsdag at han ikke føler seg trygg i Kina, til tross for forsikringer han fikk fra kinesiske myndigheter da han gikk med på å forlate ambassaden, der han hadde søkt tilflukt etter å ha rømt fra husarrest.

– Jeg vil ut av landet. Jeg ber USA om å hjelpe meg og min familie. De har hjulpet meg før, sa Chen på telefon fra sykehuset der han får behandling for en skade han fikk i foten da han stakk av fra husarresten for halvannen uke siden.

Chen sa han opprinnelig ikke ønsket å søke om asyl i utlandet, men at han ombestemte seg etter at han hadde forlatt ambassaden onsdag og fikk høre fra sin kone Yuan Weijing at det var kommet trusler mot familien hans.

Chen sa at Yuan hadde fortalt om kinesiske tjenestemenn som truet og som tok seg mannsterkt inn i familiens bolig.

USA presset

– Da jeg var inne i ambassaden, hadde jeg ikke kontakt med familien, og jeg skjønte ikke hva som foregikk. Etter at jeg fikk møte dem, ombestemte jeg meg, sier han.

– Jeg tok ikke beslutningen mens jeg var i ambassaden. Jeg tok den i går. Jeg tror ikke at USA gir meg beskyttelse, sa han og fortalte at ambassaden hadde lagt kraftig press på ham for å dra i løpet av de seks dagene han var der.

– Ambassaden presset meg hele tiden til å dra og lovte å ha folk sammen med meg på sykehuset, men i ettermiddag, straks jeg ble lagt inn på rommet mitt, ser jeg at alle var borte, sa han til CNN.

Chen kom på kant med myndighetene i Kina etter at han avslørte en praksis med tvungen abort og steriliseringer i forbindelse med Kinas ettbarnspolitikk.

Han satt 19 måneder i husarrest i sin hjemby før han 22. april lurte seg ut og dro til Beijing der han oppsøkte den amerikanske ambassaden.

Truer møte

Han forlot ambassaden dagen før USAs utenriksminister Hillary Clinton kom til Beijing til den årlige dialogen med kineserne, som striden om Chen og ambassaden truer med å undergrave.

Verken USA eller Kina ville bekrefte at han var der til han onsdag ble kjørt til sykehuset av ambassadør Gary Locke personlig, etter at Locke hadde overbevist ham om at de hadde fått forsikringer om at ingenting ville tilstøte ham.

Ambassaden sa at han ville få flytte med familien til en annen kant av landet og fortsette sine studier.

Men den USA-baserte gruppa China Watch sier at Chen forlot ambassaden meget motvillig og at kinesiske myndigheter hadde truet med represalier mot familien hans om han ble.

Både Locke og utenriksdepartementets talskvinne Victoria Nuland benekter at Chen ble truet til å dra. Men Nuland sier at kinesiske myndigheter hadde truet med å sende familien hans tilbake til hjembyen Shandong om han ble.

Inn i stormen

Utenriksminister Hillary Clinton befant seg midt i den diplomatiske stormens øye da hun onsdag kom til Beijing til den årlige dialogen mellom de to landene.

Torsdag tok hun opp både Iran, Nord-Korea og Syria i møte med president Hu Jintao, og finansminister Timothy Geithner tok opp Kinas valutapolitikk.

Men alt kom i skyggen av den diplomatiske striden om Chen, og hun oppfordret selv Kina til å respektere menneskerettighetene, men uten å nevne Chen.

Striden skaper også vansker for president Barack Obama som er følsom for kritikk fra Republikanerne når det gjelder håndteringen av Chen, nå i forkant av valgkampen foran presidentvalget.

Selv om Chen nå skulle ønske å dra til USA, er det langt fra klart om han vil få lov. Etter at han forlot tryggheten i ambassaden, er han helt i kinesiske myndigheters vold.

Kina har lagt seg på en hard tone, med sterk kritikk av amerikansk innblanding. De krever en unnskyldning fra USA for den måten diplomatene har håndtert krisen. (ANB-NTB-AFP-Reuters)

Artikkeltags