– Brutal tragedie i Houla

Den norske generalmajoren Robert Mood fordømmer angrepene i Syria.

Den norske generalmajoren Robert Mood fordømmer angrepene i Syria. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Rekker av blodige lik på bakken preger bildene fra den syriske byen Houla.

DEL

Den norske generalmajoren Robert Mood kaller drapene i byen en brutal tragedie.

Nettvideoer som skal være fra Houla, viser rekker av døde mennesker, blant dem flere barnelik med store skader. Gråt og klagerop lyder mens innbyggere viser fram sine døde.

– Se hva som skjer! roper fortvilte mennesker.

Hele familier skal ha blitt utslettet.

– Syriske sikkerhetsstyrker har massakrert mer enn 90 personer i byen Houla, sier eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

– Tragedie

FNs Syria-observatører har telt 92 døde i Houla, over 30 av dem barn under ti år, sier den norske generalmajoren og observatørkorpsets leder Robert Mood.

Han fordømmer drapene i Houla og kaller dem en brutal tragedie. Mood varsler videre at volden i Syria kan føre til full borgerkrig.

– De som bruker vold for å fremme sin sak, vil skape mer ustabilitet, mer usikkerhet og kan føre landet inn i borgerkrig, advarer Mood.

Langvarig angrep

Ifølge syriske aktivister begynte syriske sikkerhetsstyrker å skyte med granater mot Houla fredag kveld. Angrepet fortsatte langt ut i nattetimene, sier Rami Abdel, som jobber for gruppen.

Statlige medier mener på sin side at «væpnede terroristgjenger» står bak drapene.

– Omstendighetene som førte til disse tragiske drapene, er fortsatt uklare. Uansett hvem som startet, uansett hvem som svarte på, uansett hvem som utførte denne forkastelige voldshandlingen, bør holdes til ansvar, sier Mood.

Observatører

FN-observatørene er i Syria for å overvåke våpenhvileavtalen som skulle trådt i kraft for nesten halvannen måned siden, men som brytes systematisk.

Dersom det ikke kommer en umiddelbar løsning på volden, sier opprørerne i Den frie syriske hær (FSA) at de ikke lenger føler seg forpliktet til fredsplanen for landet.

– Vi kunngjør at dersom ikke FNs sikkerhetsråd umiddelbart gjør noe for å beskytte sivile, så kommer Kofi Annans plan til å gå til helvete, heter det i en uttalelse.

Krever handling

Opposisjonsgruppen Syrias nasjonale råd (SNC) mener tallet på drepte i Houla er så høyt som 110 personer og ber FNs sikkerhetsråd om å handle umiddelbart.

– Noen av ofrene ble truffet av kraftige våpen, mens andre, hele familier, ble massakrert, sier SNCs talskvinne Basma Kodmani.

– Syrias nasjonale råd oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å innkalle til krisemøte for å vurdere situasjonen i Houla og avgjøre FNs ansvar i lys av slike massedrap, fordrivelser og tvangsflytting fra hele nabolag, sier hun.

Flere sammenstøt

Både fredag og lørdag kom det meldinger om en rekke andre sammenstøt rundt om i Syria, som skal ha kostet flere titalls mennesker livet. Ifølge syriske aktivister har mer enn 12.600 mennesker mistet livet i konflikten i Syria, mens FN mener at rundt 10.000 er drept.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius fordømmer angrepet i Houla og oppfordrer til en opptrapping av den internasjonale innsatsen. Han sier han vil kontakte arbeidsgruppen Venner av Syria av vestlige og arabiske stater for å få i stand et møte i Paris.

Ber om flyangrep

Den frie syriske hær ber Venner av Syria om å utføre flyangrep mot president Bashar al-Assads styrker etter angrepet i Houla.

– Vi oppfordrer Venner av Syria på det sterkeste til å danne en militær allianse, utenfor FNs sikkerhetsråd, som kan utføre målrettede angrep mot Assads styrker og symbolene på hans regime, sier general Mustafa Ahmed al-Sheikh.

Fordømmer

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og spesialutsending Kofi Annan fordømmer drapene i den syriske byen Houla og kaller dem et brutalt brudd på folkeretten.

Ban og Annan «fordømmer på det aller sterkeste drapene, som bekreftes av FNs observatører, på titalls menn, kvinner og barn i Houla», sier talsperson Martin Nesirky på vegne av de to FN-toppene.

Ifølge Nesirkys uttalelse ser det ut til at Ban og Annan holder regimet ansvarlig:

- Denne avskyelige og brutale forbrytelsen innebar vilkårlig og uforholdsmessig bruk av makt og er et åpenbart brudd med folkeretten og syriske myndigheters forpliktelse til å slutte å bruke tunge våpen i bebodde områder og enhver form for vold, sier Nesirky.

- De som står bak denne forbrytelsen, må holdes ansvarlige.

(ANB-NTB-Reuters-AFP)

Artikkeltags