Chávez avviste rykter

Venezuelas president Hugo Chávez.

Venezuelas president Hugo Chávez. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Venezuelas president Hugo Chávez ringte mandag til en TV-stasjon for selv å avkrefte rykter om at han ikke har overlevd kreftbehandlingen på Cuba.

DEL

– Det virker som om vi må venne oss til å leve med disse ryktene, ettersom det er en del av en psykologisk krigføring, en skitten krigføring, sa den 57 år gamle presidenten mandag på telefon til statlig TV fra Havana.

Det hadde da gått ni dager uten at Chávez hadde gitt lyd fra seg, noe som har fått ryktene til å svirre i Venezuela.

Chávez får strålebehandling for sin kreftsykdom på Cuba. Han har vært flere turer på Cuba for behandling og skal også ha vært gjennom flere kreftoperasjoner.

Chávez ligger an til å sikre seg seks nye år ved makten i høstens presidentvalg i Venezuela, viser meningsmålingene.

Samtlige meningsmålinger gir Chávez en ledelse over opposisjonens kandidat Henrique Capriles foran valget 7. oktober, og på flere av de er forspranget på nærmere 30 prosentpoeng.

Den siste målingen til Gis XXI gir Chávez en oppslutning på 54,8 prosent, mens 22,2 prosent sier at de vil stemme på opposisjonens kandidat.

En måling utført av Hinterlaces gir venstrepopulisten Chávez 53 prosent oppslutning, mot 34 prosent til utfordreren.

IVADs siste måling gir Chávez 56,5 prosent, mot 26,6 for opposisjonens kandidat.

Datanalisis-målingen gir Chávez et noe mindre forsprang, med 44,4 prosent mot 31,4 for utfordreren.

Consultores21-målingen er den eneste som antyder jevnt løp under valget i oktober. På denne får Chávez 46,3 prosent, mens 44,8 prosent sier at de vil stemme på opposisjonens kandidat.

Det eneste som kan hindre gjenvalg for Chávez ser dermed ut til å være hans egen helse. Venezuelas president ble operert for kreft i juni i fjor, og han måtte gjennomgå en ny operasjon i februar i år.

Chávez har styrt Venezuela siden 1999. (ANB-NTB)

Artikkeltags