Clooney pågrepet

Sammen med sin far og andre aktivister ignorerte Clooney tre advarsler fra politiet om å forlate ambassadeområdet i den amerikanske hovedstaden. Dermed ble de påført håndjern og ført bort til en van tilhørende den amerikanske sikkerhetstjenesten, rapporterer en Reuters-journalist på stedet.

Sammen med sin far og andre aktivister ignorerte Clooney tre advarsler fra politiet om å forlate ambassadeområdet i den amerikanske hovedstaden. Dermed ble de påført håndjern og ført bort til en van tilhørende den amerikanske sikkerhetstjenesten, rapporterer en Reuters-journalist på stedet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Skuespiller og aktivist George Clooney ble fredag pågrepet under en demonstrasjon ved Sudans ambassade i Washington.

DEL

Sammen med sin far og andre aktivister ignorerte Clooney tre advarsler fra politiet om å forlate ambassadeområdet i den amerikanske hovedstaden. Dermed ble de påført håndjern og ført bort til en van tilhørende den amerikanske sikkerhetstjenesten, rapporterer en Reuters-journalist på stedet.

Clooney møtte torsdag USAs president Barack Obama i Det hvite hus for å diskutere situasjonen i Sudan, et land han har engasjert seg igjennom lengre tid.

Clooney vendte nylig hjem fra et hemmelig besøk i delstaten Sør-Kordofan, hvor 250.000 mennesker ifølge hjelpeorganisasjoner står i fare for å havne i akutt matmangel.

– Slutt å voldta dem, slutt å sulte dem ut. Det er alt vi ber om, sa Hollywood-skuespilleren før han ble pågrepet.

Talte i Senatet

Den kjente regissøren og skuespilleren talte denne uken i utenrikskomiteen i Senatet om de siste voldshandlingene i Nubafjellene i den sudanske delstaten Sør-Kordofan i grenseområdene mellom Nord- og Sør-Sudan.

Clooney og andre aktivister anklager Sudans regjering for angrepene som har såret og drept sivile. Da Clooney ble arrestert, protesterte han og de andre aktivistene mot den sudanske regjeringens forsøk på å hindre at nødhjelp når fram til den urolige grenseregionen.

– Nødhjelp må umiddelbart bli sluppet inn i Sudan, før dette blir den verste humanitære krisen i verden, sa Clooney til jublende tilhengere før han ble pågrepet av politiet.

Politikere pågrepet

De siste månedene har volden eskalert i grenseområdene mellom Nord- og Sør-Sudan, især i Sør-Kordofan og Blånilen, der befolkningen ifølge hjelpeorganisasjoner regelmessig blir angrepet av det sudanske luftvåpenets bombefly. Også ulike opprørsgrupper har vært involvert i kampene.

– En annen, svært enkel ting vi er her for å be om, er at regjeringen i Khartoum slutter med vilkårlige drap på uskyldige menn, kvinner og barn, sa Clooney under demonstrasjonen.

Fire medlemmer av Representantenes hus ble også pågrepet under demonstrasjonen utenfor Sudans ambassade fredag, i tillegg til menneskerettsaktivister og religiøse leder.

Til nå har mer enn 360.000 mennesker i Sør-Kordofan og Blånilen blitt fordrevet på grunn av krigshandlingene, ifølge hjelpeorganisasjoner. (ANB-NTB)

Artikkeltags