Dårlig vær stanser hjelp

Jarle Trå er funnet i live. Han nådde toppen av Mount Everest.

Jarle Trå er funnet i live. Han nådde toppen av Mount Everest. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Dårlig vær hindrer et helikopter i å hente klatreren Jarle Trå fra Mount Everest.

DEL

Mandag er Trå blitt båret av en jakokse et stykke ned mot basecamp.

Ifølge Trås pressetalsmann Tormod Granheim har gruppen tilbakelagt 4 kilometer, omkring en firedel av strekningen ned mot leiren på 5.200 meter.

– Gruppen har nå tatt en pause. Det gjenstår 12-15 kilometer. Det går vesentlig senere når Jarle skal fraktes på oksen enn hvis de hadde gått på beina. Terrenget er dessuten svært krevende, sier Granheim til bt.no mandag ettermiddag. Trolig må klatrerne overnatte på vei til basecamp på grunn av nattemørket.

Jarle Trå fra Granvin i Hordaland ble meldt savnet lørdag kveld lokal tid, og det ble satt i gang en leteaksjon. Natt til mandag ble han funnet, men tilstanden blir betegnet som kritisk. Han skal være kraftig nedkjølt og ha store frostskader på både hender og føtter.

Norske myndigheter var mandag i kontakt med kinesiske myndigheter for å få en tillatelse til å gå inn og evakuere den skadde klatreren med helikopter.

– Vi har fått beskjed om at de trenger et døgn til å behandle denne anmodningen, sier pressetalskvinne Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til NTB.

I tillegg skal dårlig vær altså være et problem. Helikopteret står klart på nepalsk side når vær og tillatelse er i orden. (ANB-NTB)

Artikkeltags