– Dette er Romney Hood

USAs president Barack Obama kritiserer Mitt Romney sin skatteplan.

USAs president Barack Obama kritiserer Mitt Romney sin skatteplan. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

USAs president Barack Obama ser til Sherwoodskogen i et forsøk på å angripe sin rival Mitt Romney.

DEL

Romney er med sin skatteplan som en Robin Hood med motsatt fortegn, mener Obama.

Den sittende presidenten mener utfordreren kommer til å ta fra vanlige amerikanere og gi til de rike – med andre ord stikk motsatt av virksomheten til legendariske Robin Hood.

– Det er som en omvendt Robin Hood. Det er Romney Hood, sa Obama til stor applaus fra sine tilhengere under et valgkamparrangement i Connecticut.

Valgmedarbeiderne i den demokratiske leiren ønsker å tegne et bilde av Obama som den hvite middelklassens førstevalg. Mens Romney, en av de rikeste som noen gang har forsøkt å innta Det hvite hus, blir framstilt som en innbitt beskytter av formuene til rike amerikanere.

Obama underbygger sine anklager ved å vise til en rapport fra Tax Policy Center, som har regnet seg fram til at Romneys forslag om skattelettelser på 20 prosent vil gagne de aller rikeste aller mest.

Ifølge rapporten vil de som tjener over 1 million dollar i året, få om lag 4 prosent mer å rutte med, mens folk som tjener under 200.000 dollar ender opp med rundt 1 prosent mindre i beholdningen etter skatteoppgjøret.

Romneys støttespillere mener på sin side at rapporten det vises til, er partisk i Demokratenes favør. Amerikanske skattebetalere får samtidig høre at et gjenvalg av Obama vil være ensbetydende med skatteøkninger.

– Mens han har brukt skattebetalernes penger til å utvide statsapparatet og belønne sine egne bidragsytere, har amerikanere i middelklassen fått færre jobber, lavere lønn og mindre håp for framtiden, lød svaret fra Romneys valgkamptalsmann Ryan Williams etter anklagene fra Obama.

Samtidig som de to motstanderne konkurrerer om å framstå som det mest lønnsomme alternativet for velgernes lommebøker, kappes de om å få inn mest mulig penger til egen valgkamp.

Romneys valgkampapparat har for tredje måned på rad kunnet innkassere en seier over Demokratene i kampen om valgkampmidlene.

Republikanernes kandidat fikk i juli inn 101 millioner dollar, over 600 millioner kroner, mens Obama måtte nøye seg med 75 millioner innsamlede dollar, eller 450 millioner kroner.

Pengeinnsamling

Obamas valgkampapparat omtalte sine innsamlingstall på Twitter mandag og benyttet samtidig anledningen til å be om flere klirrende mynter fra sine givere. «Vi kan vinne selv om vi blir slått i pengeinnsamling», tvitret Obama, men likevel må avstanden minskes, påpekte han.

I Connecticut hadde de om lag 500 frammøtte betalt 500 dollar hver for å høre Obama uttale seg om den omvendte Robin Hood.

Men da han noe senere var hovedattraksjonen på en tilstelning for sine mer bemidlede tilhengere, var ikke mye snakk om verken Robin eller Romney Hood, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Der betalte de velstående gjestene 35.800 dollar, drøyt 210.000 kroner, per hode for å få være med på arrangementet, som fant sted hjemme hos filmprodusent Harvey Weinstein. (ANB-NTB-Reuters)

Artikkeltags