Disse drikker mest

Danske ungdommer drikker mest. Illustrasjonsfoto.

Danske ungdommer drikker mest. Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fortsetter å toppe statistikken over ungdommer i Europa som drikker mest alkohol.

DEL

Danske 15- og 16-åringer drikker mer, oftere og større mengder av gangen, og de føler seg fullere enn stort sett alle sine jevnaldrende i 35 andre europeiske land.

Det kommer fram i en ny omfattende studie som går under navnet ESPAD (Det europeiske skoleprosjektet for alkohol og andre stoffer). Undersøkelsen gjøres hvert femte år.

Men det er kun når det gjelder alkohol at dansk ungdom «utmerker seg». Når det gjelder tobakk og narkotika ligger danske tenåringer midt på treet på statistikken.

Dobbelt så mye

Ifølge undersøkelsen konsumerte en gjennomsnittlig dansk tenåring 9,7 centiliter ren alkohol i 2011. Det er dobbelt så mye som gjennomsnittet i Europa, som er på 5,1 centiliter ren alkohol. Det er også betydelig mer enn finsk ungdom, som ligger på andreplass med 7,5 centiliter per år.

Hele 75 prosent av dem som drikker, sier at den siste fyllekulen var for mindre enn en måned siden. og 56 prosent svarer at de da drakk mer enn fem alkoholenheter.

92 prosent av de danske tenåringene svarer at de har drukket alkohol i løpet av det siste året. Kun i Tsjekkia har flere svart det samme. Norge og Sverige ligger på bunn på denne statistikken.

Lett å få tak i sprit

Helt i tråd med danske ungdommers omfattende inntak av alkohol, er det også dem som har lettest for å få tak i alkohol. 96 prosent svarer at det er lett eller svært lett å få tak i øl, vin og sprit.

Og når de danske tenåringene skal gi sin egen subjektive vurdering av hvor fulle de var siste gang de var på fylla, gir de seg selv i snitt 4,6 poeng av 10 mulige. Det gir en delt førsteplass med estisk ungdom.

De danske ungdommene som deltok i undersøkelsen, skiller seg også ut ved generelt å se flere positive enn negative konsekvenser av drikkingen sin.

Danskene mener at typiske grunner til å drikke er for å ha det gøy, bli mer glad og mer utadvent, mens unge i mange andre land er mer opptatt av faren for å få problemer med politiet, helse, frykt for å gjøre dumme ting eller bli avhengig. (ANB-NTB)

Artikkeltags