Dommer leder Hellas

Det blir nyvalg i Hellas 17. juni.

Det blir nyvalg i Hellas 17. juni. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En dommer har fått i oppdrag å lede en overgangsregjering fram til Hellas holder nyvalg 17. juni.

DEL

Håpet er at valget skal gi en ny politisk ledelse som kan føre landet ut av krisen.

Regjeringsforhandlingene etter valget 6. mai brøt sammen tirsdag, og president Karolos Papoulias varslet da nyvalg.

Onsdag møttes partilederne for å utpeke en overgangsregjering som skal lede landet fram mot valget. Senere samme dag ble den respekterte dommeren Panagiotis Pikrammenos tatt i ed som leder for overgangsregjeringen fram mot nyvalget 17. juni.

Uro i markedet

Nyvalget i Hellas har ført til uro i verdens finansmarkeder og økt frykt for at landet ikke vil holde avtalen om tøffe budsjettkutt i bytte mot kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Papoulias håpet i det lengste at partiene skulle enes om en ny teknokratregjering, som kunne lede Hellas gjennom krisen og sørge for at landet forblir i eurosonen.

Meningsmålinger tyder på at det venstreradikale partiet Syriza får stor oppslutning i det kommende valget og trolig blir det største partiet. Partiet ble det nest største i valget 6. mai.

Syriza er motstander av de strenge vilkårene som er satt for at Hellas skal få utbetalt mer av kriselånet fra EU og IMF, og krever at redningspakken må reforhandles. Pakken krevet blant annet store offentlige nedskjæringer.

Avviser reforhandling

Men lederne fra flere av eurolandene avviser mulighet for reforhandling og sier de stanser utbetalingene til grekerne dersom betingelsene ikke oppfylles.

– Dette hjelpeprogrammet ble forberedt til minste detalj, vi kan ikke reforhandle det, sier den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble til Deutschlandfunk radio.

Også EU-kommisjonens president José Manuel Barroso sier det er helt uaktuelt å reforhandle redningspakken til Hellas.

– Det finnes ingen muligheter for å endre de avtalene som Hellas og de øvrige landene i eurosonen har gjort. Det er svært viktig at det greske folk forstår det, sier Barroso.

Stanser krisehjelpen opp, er risikoen høy for at både det greske bankvesenet og resten av landets økonomi kollapser. Da kan Hellas også bli tvunget ut av eurosamarbeidet. (ANB-NTB-Reuters)

Artikkeltags