Dramatisk på Gazastripen

Helgens tilspissing av konflikten er den verste på tre år, og den såkalte Midtøstenkvartetten, bestående av USA, Russland, EU og FN samles nå for å diskutere krisen. Bildet er fra 2. februar i år da FNs generalsekretær Ban Ki-moon krysset grensa fra Israel til Gaza. Siden da er situasjonen blitt enda mer betent.

Helgens tilspissing av konflikten er den verste på tre år, og den såkalte Midtøstenkvartetten, bestående av USA, Russland, EU og FN samles nå for å diskutere krisen. Bildet er fra 2. februar i år da FNs generalsekretær Ban Ki-moon krysset grensa fra Israel til Gaza. Siden da er situasjonen blitt enda mer betent. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Situasjonen på Gazastripen er igjen svært betent etter at Israel har trappet kraftig opp angrepene mot området.

DEL

Situasjonen kan bli enda mer dramatisk, sier Midtøsten-ekspert.

Siden fredag er minst 21 personer drept i israelske luftangrep mot Gazastripen. Helgens tilspissing av konflikten er den verste på tre år, og den såkalte Midtøstenkvartetten, bestående av USA, Russland, EU og FN samles nå for å diskutere krisen.

Både USAs utenriksminister Hillary Clinton og hennes russiske kollega Sergej Lavrov skulle delta på møtet i New York mandag. Det blir første gang kvartetten samles på så høyt nivå på over et halvt år.

Israels nye angrepsbølge er svar på at militante palestinske grupper har trappet kraftig opp rakettangrep mot det sørlige Israel. Men flere israelske angrep fører til at palestinerne skyter enda flere raketter over grensen.

– Det blir en ond spiral, sier Dag Henrik Tuastad, forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

– Når raketter treffer israelske byer i sør, så er situasjonen dramatisk for Israel. Opinionen krever handling, og da kan ikke en Likud-regjering som er valgt på økt sikkerhet, la være å reagere, sier Tuastad til NTB.

Palestinerne som skyter raketter mot Israel tilhører ikke Hamas, men i stor grad andre militante grupper utenfor Hamas' kontroll. Israel ønsker ikke direkte konfrontasjon med Hamas, men vil ramme disse små ekstreme gruppene, forklarer Midtøsten-eksperten.

Men den kaotiske situasjonen som har oppstått på Sinai-halvøya etter revolusjonen i Egypt, spiller en vel så viktig rolle for den betente situasjonen på Gazastripen nå, påpeker Tuastad.

– Israel mener palestinere fra Gaza har alliert seg med militante egyptiske grupper som har tilknytning til al-Qaida, forklarer Tuastad. Han vil ikke slå fast om Israel har rett i sine påstander, men peker likevel på det faktum at mange av dem som er blitt drept både i helgens angrepsbølge og i tidligere angrep, har vært egyptiske medlemmer av den militante palestinske gruppen Folkets motstandskomiteer (PRC).

Lederen for PRC, Zohair al-Qaisi, var blant dem som ble drept fredag. Ifølge Israel var Qaisi blant dem som planla, finansierte og beordret et dødelig angrep mot Sør-Israel fra Sinaihalvøya i Egypt i august i fjor.

PRC er en paraplyorganisasjon som består av væpnede aktivister fra ulike fraksjoner som er imot palestinske selvstyremyndigheters tilnærming til Israel, og sier den står bak de fleste rakettangrepene.

Våpensmugling

– Den til dels omfattende våpensmugling mellom Gaza og Sinai har ført til et nært forhold mellom militante grupper på Gazastripen som står utenfor Hamas' kontroll, og grupper i Egypt, sier Tuastad.

Hvor lenge israelerne vil fortsette å angripe Gazastripen er ikke lett å spå om.

– Tidligere forløp viser at Israel og Hamas til slutt kommer til en slags enighet og at Hamas får kontroll på disse militante gruppene. På den andre siden kan man ikke utelukke at situasjonen for Israel nå er såpass utålelig at det kan bli mer dramatisk, sier forskeren.

Tenåringer drept

Over 21 mennesker er drept på Gazastripen siden de siste angrepene startet før helgen, deriblant to gutter på tolv og 15 år.

Mandag gjennomførte Israel en rekke nye luftangrep mot Gazastripen. Minst tre palestinere ble drept og nærmere 40 såret, ifølge palestinske sykehuskilder.

Samtidig har væpnede palestinere sendt rundt 150 raketter mot Israel. Minst fire personer er såret i disse angrepene. (ANB-NTB)

Artikkeltags