Drepte minst 15 politifolk

Artikkelen er over 5 år gammel

Væpnede menn drepte minst 15 egyptiske politifolk før de krysset grensen fra Egypt til Israel i en stjålet stridsvogn søndag.

DEL

Ifølge egyptisk TV er det en islamistisk opprørsgruppe som sto bak angrepet, som fant sted i nærheten av grenseovergangen Karm Abu Salem nord på Sinai-halvøya. En ikke-navngitt sikkerhetstjenestemann sier til nyhetsbyrået MENA at mennene er «jihadister» fra Gazastripen.

I tillegg til de drepte skal sju egyptiske politifolk eller grensevakter ha blitt såret. Opprørerne stjal en stridsvogn og ett annet kjøretøy før de krysset grensen og kjørte inn i Israel.

Ett av kjøretøyene ble ødelagt i et israelsk luftangrep, mens det andre eksploderte av ukjente årsaker, ifølge en talsperson for den israelske hæren. Hun vet ikke hvor mange opprørere som deltok i aksjonen eller om noen av dem overlevde.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener et omfattende angrep på israelske sivile er blitt avverget.

– Enhver som ønsker å angripe oss, bør vite at vår lange arm vil finne ham, skriver statsministeren på Twitter.

Samtidig krever den israelske forsvarsministeren Ehud Barak at Egypt skjerper sikkerheten på Sinai. Egypts nye president Mohamed Mursi ser ut til å ville følge oppfordringen, og han lovet søndag å sørge for at myndighetene får full kontroll på halvøya.

– Våre væpnede styrker og politiet har fått klare ordre om å pågripe dem som utførte dette angrepet på våre barn, sa Mursi i en tale på egyptisk TV.

Samtidig skal grenseovergangen Rafah mellom Egypt og Gazastripen ha blitt stengt på ubestemt tid.

Også den islamistiske Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen, fordømmer angrepet på de egyptiske politifolkene.

– Vi fordømmer denne stygge forbrytelsen hvor egyptiske soldater ble drept, og vi kondolerer til ofrenes familier, Egypts lederskap og det egyptiske folk, heter det i en uttalelse fra Hamas.

Bevegelsen tviler imidlertid på om det faktisk var opprørere fra Gazastripen som sto bak angrepet ved Karm Abu Salem.

Drapene på politimennene nord på Sinai-halvøya er det mest omfattende angrepet i dette området på minst 20 år, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere søndag ble et medlem av en ytterliggående islamistisk gruppe drept i et israelsk luftangrepet på Gazastripen. Det er uklart om denne hendelsen har sammenheng med drapene på de egyptiske politifolkene senere på dagen. (ANB-NTB)

Artikkeltags