Eurokrisen fortsetter

Det internasjonale pengefondet (IMF) er misfornøyd med at ESB-sjef Mario Draghis ikke varslet nye konkrete tiltak for å dempe frykten i finansmarkedene.

Det internasjonale pengefondet (IMF) er misfornøyd med at ESB-sjef Mario Draghis ikke varslet nye konkrete tiltak for å dempe frykten i finansmarkedene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Eurokrisen er langt fra løst, fastslår Det internasjonale pengefondet (IMF).

DEL

Ifølge fondet bør europeiske politikere komme opp med helt nye initiativer for å unngå at krisen i eurosonen sprer seg til andre land.

IMF mener det gjort enkelte framskritt i arbeidet med å temme gjeldskrisen, men langt ifra nok til å løse problemene.

Dersom ikke europeiske ledere griper mer håndfast inn, så kan det i verste fall utløse et økonomisk tilbakeslag av voldsom styrke, advarer pengefondet fredag.

IMF har kommet fram til at i et verst tenkelig scenario kan eurosonens bruttonasjonalprodukt falle med opptil 5 prosentpoeng.

Samtidig har pengefondet undersøkt hvordan krisen kan smitte til andre steder i verden. IMF anslår at dersom krisen intensiveres, kan dette få store konsekvenser for de fattigste landene og øke deres behov for hjelp utenfra med 27 milliarder euro innen utgangen av 2013.

Mange hadde torsdag store forventninger til at møtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) og ESB-sjef Mario Draghis pressekonferanse ville kunne dempe finansmarkedenes frykt for kollaps i eurosonen.

Men Draghi varslet ingen nye konkrete tiltak, og sentralbankens rente ble holdt i ro.

ESB-sjefen lovet imidlertid å gjøre alt for å bevare euroen og understreket at det er helt nødvendig å gripe inn for å sikre at euroen består.

– Euroen er irreversibel, fastslo han.

Hvilke tiltak ESB kan iverksette for å sikre euroen, er derimot ikke klart. Ifølge Draghi er det ikke aktuelt å kutte styringsrenta ytterligere.

Skuffelsen etter møtet kunne nærmest umiddelbart sees i finansmarkedene. Aksjekursene over hele verden falt, og euroen ble svekket mot andre store valutaer.

– ESB talte med store ord. Men banken tilbød ingen konkrete og omgående initiativer som kan dempe krisen, kommenterte økonomer fra finanshuset Charles Schwab & Co i London.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte etter møtet torsdag at han frykter krisen vil ramme Europa enda hardere framover.

– Det er grunn til å være urolig for at noe vil briste på sikt. Hvor det vil skje, innenfor økonomi, finans, politikk eller på det sosiale området, det er det ingen gitt å si. Men jeg tror vi må kunne si at Europa nå er inne i en veldig dramatisk periode.

Støre sier det nå utspiller seg et drama i et forsøk på å redde Europa ut av krisen, og han frykter Draghi ikke har de verktøy som skal til for å utføre jobben. (ANB-NTB)

Artikkeltags