Facebook på børsen

Facebook svinger seg på børsen.

Facebook svinger seg på børsen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Interessen var enorm da Facebook gikk på børs.

DEL

Ivrige kjøpere sendte kursen opp så fort aksjene ble tilgjengelig, men senere falt den tilbake til utgangsprisen. Bare i løpet av det første halvminuttet med handel, ble det omsatt 80 millioner aksjer, ifølge CNN.

Facebook sa torsdag at prisen var satt til 38 dollar per aksje, noe som har gitt selskapet en markedsverdi på 104 milliarder dollar, i underkant av 624 milliarder norske kroner.

Rett etter at aksjene ble lagt ut for salg steg kursen med 12 prosent til 42 dollar per aksje, før den etter hvert falt tilbake til utgangspunktet. Da teknologibørsen i New York stengte fredag, lå kursen på 38,37 dollar.

– At Facebook-aksjen faller tilbake så raskt til åpningsprisen på 38 dollar er et klart svakhetstegn, sier Max Gandrup, landsjef i Danmark for Nordens største internettmegler Nordnet til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Men også blant skandinaviske investorer var det enorm interesse for aksjen. Nordnet gjennomførte 700 handler med til sammen rundt 53.000 Facebook-aksjer bare den første timen den var tilgjengelig.

– Kjølig mottakelse

Forventningene til selskapets børsdebut har vært store, og utviklingen i løpet av den første handelsdagen ble av mange sett på som skuffende.

– Mottakelsen er nok litt kjøligere enn mange hadde håpet på, sier Gerard Hoberg, økonom ved University of Maryland, til nyhetsbyrået AFP.

Børshandelen i New York ble fredag satt i gang av Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg, bare noen timer før selskapet hans skulle børsnoteres.

Den 28 år gamle Facebook-sjefen ble møtt av jubel fra sine medarbeidere da han ringte i bjellen ved børsåpning via fjernkontroll fra Facebooks hovedkontor i Menlo Park i California.

Overdrevet?

Presseoppbudet var stort utenfor hovedkontoret, og selskapets børsnotering har tiltrukket seg stor oppmerksomhet både blant investorer og i mediene.

Børsanalytikeren Max Wolff mener oppstyret rundt Facebooks børsgang er overdrevet.

– Dette er mer et skuespill, en mediebegivenhet og en kulturell hendelse enn en vanlig børsnotering, sa han til nyhetsbyrået Reuters tidligere i uken.

Kritiske røster hevder at Facebook kan få problemer med å tjene penger på brukere som får tilgang til tjenesten fra smarttelefoner og andre bærbare innretninger. De siste månedene har veksten i selskapets reklameinntekter også vist tegn til å dabbe av.

Mobile utfordringer

Mens 82 prosent av Facebooks inntekter kommer fra annonser, medgir selskapet selv at det får lite penger inn fra mobilsfæren. Selskapet har ikke tradisjon for å vise annonser til brukere som besøker Facebook via mobiltelefonapper.

– Vi genererer for øyeblikket ikke noen inntekter av betydning fra Facebooks mobiltelefonprodukter, og vår evne til å lykkes med det er uprøvd, skrev selskapet i forbindelse med forberedelsene til børsnoteringen.

Facebook ble lansert av den da 19 år gamle Zuckerberg fra en studenthybel ved Harvard-universitetet i USA i 2004. I dag har nettsamfunnet anslagsvis 901 millioner medlemmer verden over. (ANB-NTB)

Artikkeltags