Feirer 40 år på tronen

Tirsdag begynte feiringen av dronning Margrethes 40 år lange regjeringstid. Her sammen med sin prins Henrik, i forbindelse med det norske kongeparets 70-årsddag for snart fem år siden.

Tirsdag begynte feiringen av dronning Margrethes 40 år lange regjeringstid. Her sammen med sin prins Henrik, i forbindelse med det norske kongeparets 70-årsddag for snart fem år siden. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Bare 31 år gammel ble hun dronning av Danmark da hennes far gikk bort.

DEL

Tirsdag begynte feiringen av dronning Margrethes 40 år lange regjeringstid.

Folketingets president Mogens Lykketoft mener dronningens overtakelse av tronen i 1972 var et genialt tidspunkt for dansk kvinnefrigjøring. Da feiringen av dronningen startet tirsdag, holdt Lykketoft mottakelse i Folketinget for kongefamilien.

– Det er tankevekkende og oppmuntrende at Danmark 2012 feirer 40 år med en kvinne på tronen, sa Lykketoft i sin tale til dronningen.

Selv mener dronningen det var en fordel å være kvinne:

– Det var mange ting jeg håndterte annerledes, enten det var med hensikt eller ikke. Mye av dette ble forklart med at «vel, hun er jo kvinne, så hun vil vel ikke gjør det akkurat slik hennes far gjorde det, sier hun i et åpenhjertig intervju med CNN.

De siste ukene han levde var kong Frederik IX bevisst på at datteren skulle overta i løpet av kort tid. Han gjorde det klart for henne at han hadde stor tro på henne.

– Min regjeringstid begynte morgenen etter at han døde, da jeg ble utropt til dronning på balkongen av Christiansborg Slott. Tre ganger sa statsministeren “Kong Frederik IX er død, lenge leve dronning Margrethe II», og så holdt jeg en svært kort tale der jeg sa hva som ville bli mitt valgspråk, og det var det. Jeg ble kastet inn i det, sier dronningen

Allerede disse hektiske og følelsesladde januardagene i 1972 følte hun en sterk støtte fra det danske folk:

– De var fantastiske. Jeg var fremdeles en ung kvinne, og det var ganske spennende å faktisk skulle ta fatt på oppgavene jeg hadde fått beskjed om at jeg en gang skulle ha ansvar for. Jeg hadde et sterkt ønske om å vise meg fortjent til min fars tillit.


Private kongehus

I likhet med den norske kongefamilien ønsker dronning Margrethe og hennes familie å ha sitt privatliv atskilt fra de offentlige pliktene og oppgavene.

– Vi er også ektefeller. Vi har også barn og barnebarn og våre personlige interesser som vi liker å dyrke i tillegg til oppgavene vi ellers har, sier dronningen, som blant annet er en svært aktiv kunstner med mange utstillinger bak seg.

Hun påpeker at det er en fordel at hennes to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, har valgt seg ektefeller fra utlandet. Kronprinsesse Mary og prinsesse Marie har ikke hatt en tidligere rolle i Danmark å kvitte seg med før de ble kongelige:

– De har muligheten til å sette sin egen standard, ingen her i Danmark har gått på skole med dem. Sånn sett er det litt annerledes enn med prins William, kronprins Haakon og kronprinsesse Victoria, som har alle giftet seg med en fra sitt eget folk, sier dronning Margrethe.


Storslagen feiring

Et tett program ligger foran dronning Margrethe og familien hennes fram til høydepunktet søndag 15. januar. Da avholdes en gallamiddag på dagen 40 år etter at dronningen ble utropt til kong Frederik IXs etterfølger. Både det norske kongeparet og kronprinsparet vil være blant de kongelige gjestene denne helgen.

Dronning Margrethe er svært populær i Danmark og ifølge Folketingets president har hun vært et fast holdepunkt for sitt folk gjennom 40 år med store endringer i samfunnet. Når hun blir spurt om hun føler at det er viktig å hemmeligholde litt for å bevare mystikken rundt de kongelig, avviser hun det:

– Jeg forstår at folk og mediene ønsker å se hvordan vi lever i det daglige. Men vi trenger en base der vi kan være i fred og lade batteriene, uten innsyn. Du klarer ikke å jobbe hvis du ikke får slappet av, og hvis noen ser på deg når du slapper av, ja da slapper du faktisk ikke av. (ANB-NTB)

Artikkeltags