Fikk 20 års fengsel

Rettsoppgjøret mot Ben Ali går sin gang, og onsdag ble han dømt til 20 års fengsel for å ha oppfordret til drap og flere andre forbrytelser.

Rettsoppgjøret mot Ben Ali går sin gang, og onsdag ble han dømt til 20 års fengsel for å ha oppfordret til drap og flere andre forbrytelser. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tunisias tidligere diktator Zine al-Abidine Ben Ali har fått en ny dom.

DEL

Nå er han dømt til 20 års fengsel for å ha oppfordret til drap og flere andre forbrytelser.

Dommen som falt onsdag, gjelder forhold i tilknytning til politiets forsøk på å smugle hans nevø ut av landet. Fire demonstranter ble skutt og drept i kystbyen Ouardanine øst i Tunisia under denne episoden.

Ben Ali bor i eksil i Saudi-Arabia, og var ikke til stede i retten i hovedstaden Tunis da dommen ble avsagt. Han ble fjernet fra makten i et folkeopprør i Tunisia i januar i fjor, og har tidligere fått flere dommer som til sammen lyder på mange tiår bak murene.

Medhold

Retten ga de fire dreptes etterlatte medhold i at ordren om at politiet skulle skyte, kom fra Ben Alis sikkerhetsstyrker. Ben Ali er skyldig i å ha «oppfordret til uorden, drap og plyndring», heter det i kjennelsen fra en militærdomstol i Tunis.

Folkeopprøret mot Ben Alis autoritære regime startet den arabiske våren. Den førte til at Egypts president, Libyas leder og Jemens president det siste halvannet året er blitt tvunget til å gi fra seg makten.

Rettsoppgjøret mot Ben Ali omfatter det nyhetsbyrået AFP beskriver som «talløse saker». Det er utstedt internasjonale arrestordrer både mot ham og mot hans kone, men saudiarabiske myndigheter har ikke reagert på tunisiske anmodninger om å få paret utlevert.

Dødsstraff?

Blant forholdene som ennå ikke er behandlet av domstolene, er skyteepisoder der minst 22 mennesker ble drept i demonstrasjoner i byene Kasserine og Thala vest i Tunisia. Den militære påtalemyndigheten har krevd at Ben Ali dømmes til døden for denne skytingen.

Regjeringen i Tunis har fått hard kritikk for at den ikke har gjort mer for å få utlevert Ben Ali og hans kone fra Saudi-Arabia. Kona LeilaTrabelsi beskyldes for å ha veltet seg i luksus, mens det tunisiske folket led nød.

Protestaksjonene som begynte i desember 2010, førte til at ett av de mest fastgrodde og eneveldige regimene i den arabiske verden ble fjernet fra makten. I oktober i fjor holdt Tunisia valg, som endte med seier for et moderat islamistparti. (ANB-NTB)


Bildet til denne saken er publisert under følgende lisens(er): DE AKTUELLE LISENSENE.

Artikkeltags