Flere hundre døde i jordskjelv

Artikkelen er over 5 år gammel

Iran har avsluttet søket i ruinene etter de to kraftige jordskjelvene som rammet de nordvestlige delene av landet lørdag.

DEL

– Det er ingen mennesker igjen å redde ut av ruinene i noen landsby, fastslår Hossein Ghadami, leder ved innenriksdepartementets avdeling for kriseberedskap.

Ifølge innenriksminister Moustafa Mohammad-Najjar er antall døde nedjustert til 227 og antall skadde til 1.380. Innenriksdepartementet meldte tidligere at 250 mennesker hadde mistet livet, og at 1.800 var skadd.

– Søket etter overlevende er avsluttet, og vi konsentrerer oss nå om å sikre at de overlevende får det de trenger, sier Mohammad-Najjar.

Anslagsvis 16.000 mennesker er hjemløse etter skjelvene og trenger telt, pledd, mat, vann og legemidler.

Oppholdt seg ute

Mange livredde mennesker i storbyen Tabriz forlot ristende hus og løp ut i gaten for å komme seg i sikkerhet da jordskjelvene rammet området lørdag.

Flere tusen mennesker oppholdt seg utendørs etter skjelvene, på oppfordring fra myndighetene. Det ble registrert flere titalls etterskjelv.

I byene Varzaghan og Ahar ble flere hundre personer trukket fram fra ruinene i live, ifølge nyhetsbyrået IRNA.

– De fleste landsbyene i området rundt Varzaghan er rasert, fortalte politikeren Allahverdi Dehqani.

Flere landsbyer ble lagt fullstendig i ruiner, mens andre hadde store ødeleggelser på bygninger og infrastruktur.

Ingen døde i storbyene

Skjelvene gjorde ifølge iranske medier stor skade på telefon- og mobilnettverk. Det var derfor vanskelig å komme i kontakt med innbyggerne, og hjelpemannskapene måtte kommunisere via radio og benytte helikoptre for å hjelpe de rammede.

De to jordskjelvene rammet områdene rundt Tabriz med elleve minutters mellomrom rundt klokken 17 lokal tid lørdag.

Sjefen for det regionale naturkatastrofesenteret, Khalil Saie, sier til iransk fjernsyn at ingen er rapportert omkommet i de to store byene i området, Tabriz og Ardebil.

– Alle de døde kommer fra små landsbyer, sier Saie.

Landsbyer i ruiner

Det første skjelvet hadde sitt episenter kun 60 kilometer unna Tabriz, en by med 1,5 millioner innbyggere. Det andre, som av ekspertene blir beskrevet som et sterkt etterskjelv, rammet omtrent på samme sted, like i nærheten av byene Varzaghan, Ahar og Heris.

I landsbyen Baje Baj mistet 33 innbyggere livet.

– Denne landsbyen er blitt en massegrav, sier Alireza Haidaree, en av redningsarbeiderne.

– Det er så mange landsbyer som er fullstendig ødelagt, sier han.

Det amerikanske geologiske institutt USGS setter styrken på de to jordskjelvene til henholdsvis 6,4 og 6,3. (ANB-NTB-AFP-Reuters)

Artikkeltags