Flere mistet livet i flom

To millioner filippinere trenger hjelp (illustrasjonsfoto).

To millioner filippinere trenger hjelp (illustrasjonsfoto). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Over 90 mennesker har mistet livet og to millioner filippinere trenger hjelp etter at hovedstaden er rammet av flom.

DEL

Elektrisitet, drikkevann og kollektivtransport kom på plass igjen torsdag mens flomvannet sakte, men sikkert begynte å trekke seg tilbake.

Etter at det regnet like mye på to døgn som det vanligvis gjør på en hel måned, sto 80 prosent av millionbyen Manila under vann. Store landbruksområder rundt metropolen er også oversvømt. Myndighetene melder at flomvannet sto mer enn 2 meter dypt enkelte steder.

Desperat behov for hjelp

Så langt er 91 mennesker omkommet i flommen, ifølge Filippinenes sivilforsvar, politi og lokale myndigheter.

Flommen har også drevet 240.000 barn på flukt fra sine hjem, og Redd Barna er i gang med nødhjelpen.

– Våre team har vært ute i flomvannet for å få oversikt over hvilken form for hjelp de rammede familiene trenger aller mest. Tusener har søkt ly i evakueringssentre og har et desperat behov for varme klær, tepper, rent vann og såpe. Dette er ekstra viktig for de yngste barna, som er mest sårbare, sier Redd Barnas landdirektør på Filippinene Anne Lindenfors.

Menneskeskapt

Analytikere mener det tragiske utfallet skylles menneskelig svikt mer enn en naturkatastrofe i seg selv.

– Det mangler en forståelse for langsiktig planlegging. Det er en ond sirkel hvor planleggingsetaten, politiet og lovverket ikke er godt synkronisert, sier byplanlegger Nathaniel Einseidel.

De fattigste områdene av Manila er hardest rammet av flommen, siden millioner av mennesker der har bygd hus langs flomutsatte elvebanker, kanaler og en stor innsjø. Kanalsystemet i byen med 15 millioner innbyggere er dessuten heller dårlig, noe som gjør byen mer utsatt for flom.

Mer regn

Einseidel mener landet har den tekniske ekspertisen og kan finne penger til å løse problemet, men at det ikke fins politisk vilje.

Filippinske myndigheter ba torsdag om frivillig hjelp til å levere mat, vann og andre nødvendige varer til to millioner mennesker som er rammet av flommen.

Torsdag var regnet noe lettere i Manila, men meteorologer har advart om at det kan komme mer regn senere i uken. (ANB-NTB)

Artikkeltags