Flys inn til Sydpolen

13. desember 2011: Statsminister Jens Stoltenberg er gjest hos United States Antarctic Programe under National Science Foundation. De driver forskningsstasjonen på Sydpolen. Her er Jens sammen med de ansatte ved det geografiske polpunktet foran basen.

13. desember 2011: Statsminister Jens Stoltenberg er gjest hos United States Antarctic Programe under National Science Foundation. De driver forskningsstasjonen på Sydpolen. Her er Jens sammen med de ansatte ved det geografiske polpunktet foran basen. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Flere av polekspedisjonene som skulle gått helt til Sydpolen, blir nå hentet og fløyet inn til polpunktet.

DEL

Noen fordi det blåser for lite, andre fordi de ikke orket mer og noen for å rekke markeringen onsdag.

Sent mandag tok et småfly av fra Sydpolen. En knapp time senere var det tilbake med to av deltakerne fra Jubileumsekspedisjonen Sørpolen 1911-2011. Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim brøt løpet mot polen bare 80 kilometer fra målet. Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle fortsetter. De fire har, som første ekspedisjon siden Amundsen, fulgt polarheltens rute så nøyaktig som mulig.

– Vi gjorde det vi kunne for å nå polen til hundreårsmarkeringen. I natt, etter noen døgn hvor vi kun har hvilt et par timer, forsto vi at det ikke gikk. Det skulle gå matematisk, men det gikk ikke fysisk. Da blir jo matematikken uinteressant, sier Jan-Gunnar Winther.

– Selv om vi to nå ble fløyet inn, har ekspedisjonen vært svært vellykket. Den har skapt interesse for polarhistorien. Etter seks ukers vanvittig slit er det en uviktig detalj at vi flys inn de siste 80 kilometerne, sier han en anelse skuffet, men mest stolt over å ha gjennomført seks ukers beinhard skitur i ekstrem kulde.

For Winther, som er direktør ved Norsk Polarinstitutt, er det viktig å være til stede på Sydpolen 14. desember. Da er det hundre år siden Roald Amundsen og hans menn nådde polen som de første i verden. Det skal markeres med fest og taler.

Statsminister Jens Stoltenberg møter ekspedisjonsdeltakerne ved polpunktet til den høytidelige markeringen onsdag på selve 100-årsdagen, mens kronprins Haakon vil ha kontakt med polfarerne via satellittoverføring fra Tromsø.

Med erfaring fra utallige ekspedisjoner rundt om i verden, mener Stein P. Aasheim at de siste ukene er noe av det hardeste han har vært med på.

– Det har vært så mangeartet. Avstanden mellom ytterpunktene har vært stor. Jeg hadde tårer i øynene da jeg sto på Rossisen og så det mektige Antarktis, og kjente tårene igjen i går da jeg fysisk var helt på felgen. Underveis har jeg i perioder vært i en mental hengemyr jeg aldri har vært i tidligere. Men som helhet har det vært et fantastisk eventyr, og jeg er ydmyk, sier Aasheim.

Sterkt forsinket

For et par dager siden ble også den tidligere skøyteløperen Asle T. Johansen fløyet inn til polen. Legen og eventyreren ga opp fordi også han forsto at han ikke ville rekke jubileet.

– For meg var det avgjørende viktig at teltet jeg har med, står på Sydpolen den 14. desember, sier Johansen.

Jubileumsekspedisjonen kom i gang to uker for sent fordi været gjorde det umulig å bli fløyet til Antarktis. Dessuten ble de sterkt forsinket da de kom opp på det antarktiske platå hvor det var ekstrem motvind og over 30 kuldegrader. Likevel har de kun hatt to hviledager. De siste par ukene har de hatt svært dårlig føre. Antarktis' nysnø er noe av det tråeste som finnes å gå på. Amundsen kalte det fiskelim.

Det samles nå nordmenn i stort antall i telteieren like ved polpunktet. Tirsdag kommer polfarer Børge Ousland med en større gruppe som har gått den siste breddegraden til polen. (ANB-NTB)

Artikkeltags