Folkvord: Jeg har ikke ord

Rødt-politiker Erling Folkvord skulle ha vært med en av Gaza-båtene.

Rødt-politiker Erling Folkvord skulle ha vært med en av Gaza-båtene. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Flere personer er drept på Gaza-båten hvor Rødt-politiker Erling Folkvord skulle ha vært med.

DEL

– Jeg har ikke ord på hva som har surret rundt i hodet mitt i timene siden jeg fikk beskjeden om angrepet, sier Erling Folkvord til NTB, over telefon fra Larnaka på Kypros. Han ventet mandag formiddag på fly hjem til Norge.

Folkvord har de siste dagene forsøkt å slutte seg til frihetskonvoien til Gaza, men fikk ikke tillatelse av tyrkiske myndigheter til å dra.

– Ingen av oss kunne en gang tenke oss at den israelske regjeringen ville beordre sine kommandosoldater til å angripe sivile hjelpearbeidere og meie folk ned i et planlagt blodbad. Jeg kunne rett og slett ikke forestille meg at noe sånt kunne skje, sier Folkvord.

To drept i båten

Folkvord forteller at han i halv sju-tiden mandag morgen ble oppringt av en av de internasjonale kampanjelederne.

– Hun fortalte at to er bekreftet drept på det skipet jeg skulle være med på, men hun visste ikke identiteten, og måtte bare legge på og kaste seg på neste telefon, forteller Folkvord.

– Da beskjeden kom, ble jeg helt satt ut. Å tenke på at de samme menneskene som jeg for kort tid siden satt rundt bordet og planla sammen med, nå kanskje er døde og skadde, det er utenfor det jeg kan beskrive med ord, sier han.

Ingen informasjon

Han forteller at han foreløpig ikke vet noe om de norske deltakerne på grunn av den israelske militærsensuren.

– De har beslaglagt alt av kommunikasjonsutstyr for å hindre at utenlandske medier skal få kunnskap om det som har skjedd, sier han.

– Men siden fem av båtene er angrepet av kommandosoldater i kampfartøy og fra kamphelikopter, så kan vi nok anta at noen av de norske var på ett av skipene som ble angrepet, sier han.

Til sammen er det rundt 700 deltakere fra rundt 50 nasjoner som deltar i konvoien.

Krever sanksjoner

Folkvord etterlyser kraftige reaksjoner fra regjeringen.

– Nå må Jonas Gahr Støre og Stoltenberg slutte å snakke tøv om en fredsprosess som er død for lenge siden, nå må Norge selv ta de skarpeste mulige reaksjoner av diplomatisk og økonomisk art mot staten Israel og israelske bedrifter, sier Folkvord.

– Å starte med å anerkjenne selvstyreregjeringen i Gaza og kalle hjem den norske ambassadøren til Israel står for meg som naturlige tiltak i denne situasjonen, sier Folkvord. (ANB-NTB)

Artikkeltags