Forhandler om Stockman

): Statoil-sjef Helge Lund møter fredag Russlands president Vladimir Putin for å diskutere Stockman-feltets framtid, skriver en russisk avis.

): Statoil-sjef Helge Lund møter fredag Russlands president Vladimir Putin for å diskutere Stockman-feltets framtid, skriver en russisk avis. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Statoil jobber på spreng for å få på plass en ny avtale med Russland om investeringene på Stockman.

DEL

Kostnadene må ned, fastslår energikonsernet.

Statoils konsernsjef Helge Lund var fredag i møte med Russlands president Vladimir Putin og russiske Gazproms konsernsjef Aleksej Miller for å diskutere den videre framdriften på Stockman.

Møtet har utløst spekulasjoner i Russland om at Statoil kan være på vei ut av prosjektet, men det vil Statoil ikke bekrefte.

– Vi arbeider hardt for å bringe prosjektet videre mot en endelig investeringsbeslutning, og vi har tett og god kontakt med Gazprom og russiske myndigheter, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.

Han legger imidlertid ikke skjul på at investeringskostnadene må ned dersom det skal være aktuelt for Statoil å bli med videre.

– Vi må ha et kommersielt gjennomførbart prosjekt, og da må vi klare å få investeringskostnadene ned på et nivå som sikrer lønnsomhet, sier Pedersen.

Ryktestorm

Ifølge den russiske næringslivsavisa Kommersant vurderer Statoil å trekke seg ut av prosjektet på grunn av kostnadsoverskridelser og skepsis til at Gazprom ønsker å satse på flytende naturgass (LNG) alene i stedet for både LNG og gassrørledninger på Stockman.

Statoils andel i prosjektet kan bli overtatt av nederlandske Shell, ifølge Kommersant.

Pedersen hevder imidlertid at Statoil og Gazprom er enige om at det bør satses på LNG alene på Stockman.

– Det vil få ned investeringskostnadene, og det vil kunne gi synergieffekter med senere utviklingsfaser som skal baseres på LNG, sier Pedersen.

Ifølge ham må en ny avtale med russerne være på plass før den gjeldende rammeavtalen utløper den 1. juli.

Total også i spill

Det er ikke åpenbart at Statoil er på vei ut av Stockman-prosjektet, mener assisterende direktør Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt. Dersom et selskap skal forlate prosjektet, er det ikke sikkert det blir Statoil, sier han.

Franske Total er også partner i Stockman-prosjektet.

– Total har partnerskap også i utbyggingen av et anlegg for flytende naturgass på Jamalhalvøya i russisk Arktis. Dette prosjektet konkurrerer i en viss forstand med Stockman-prosjektet, sier Moe.

Ifølge ham kan dette ha skapt usikkerhet for Total, selv om selskapet sier det vil være med på utbyggingen av begge prosjektene.

– Om et selskap er på vei ut av Stockman, er det ikke åpenbart for meg at det er Statoil, sier Moe.

Shell inn?

En kilde bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at Shell kan være på vei inn som ny partner på Stockman-feltet.

– Samtaler om Shell-deltakelse på Stockman er i gang. Forskjellige alternativer er på bordet, men Gazprom vil beholde en eierandel på 51 prosent, sier kilden.

Statoil eier 24 prosent og Total de resterende 25 prosentene av gassfeltet nordøst for Murmansk. Feltet er et av de største i verden.

Arild Moe sier til NTB at endrede markedsbetingelser har gjort lønnsomheten ved Stockman-utbyggingen mindre enn det lå an til for fire- fem år siden.

– Både Total og Statoil har vært klare på at skatteregimet må gjøres mer gunstig. Det er viktig, men ikke tilstrekkelig for å gjøre prosjektet lønnsomt. Kostnadene må ned og selve organiseringen av hele prosjektet er derfor viktig, sier Moe. (ANB-NTB)

Artikkeltags