Fortsatt ikke møtt Sörbö

Norsk minerydder pågrepet i grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan. Illustrasjonsfoto.

Norsk minerydder pågrepet i grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan. Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den norske ambassaden i Khartoum har fått forsikringer om at den skal få møte den fengslede minerydderen John Sörbö. Men ingen dato er satt.

DEL

– Vi er utålmodige. Både vi og familien hans har behov for å vite at han har det bra og er i trygge hender, sier ambassadør Jens-Petter Kjemprud til NTB. Han var mandag i møte med sudanske myndigheter.

Sörbö (50) holdes nå i hærens hovedkvarter i Khartoum sammen med de tre andre minerydderne han lørdag ble pågrepet sammen med i grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan - en brite, en sørafrikaner og en sørsudaner.

– Hva er grunnen til at dere ennå ikke har fått møte ham?

– De sier at saken ennå er under etterforskning, sier Kjemprud.

Legger press

Foreløpig kan ambassadøren ikke gjøre stort annet enn å håpe at budskapet trenger igjennom om at Sudan er forpliktet i henhold til folkeretten å la Sörbö få konsulær bistand.

– Vi fortsetter å legge press på sudanske myndigheter sammen med FN, Storbritannia og Sør-Afrika, sier han.

Norske myndigheter ser svært alvorlig på pågripelsen og vet foreløpig lite om forholdene til Sörbö.

– Vi følger opp dette med sudanske myndigheter, sier pressekontakt Hanne Melfald i Utenriksdepartementet.

– Vi ønsker å snakke med ham for å høre hans versjon av hva som har skjedd. Vi har ennå ikke fått presentert noen formell anklage, men det vi vet, er at de ble anholdt fordi de skal ha krysset grensen, sier Melfald.

Misnøye

Underdirektør Frode O. Andersen i UD sa søndag at Norge har uttrykt klar misnøye med at norske representanter ikke har fått besøke Sörbö i fengselet. Regimet i Sudan betraktes som uberegnelig.

Ifølge en sørafrikansk organisasjon for minerydding er det snarere snakk om at de fire ble bortført, enn om en arrestasjon i vanlig forstand.

Sörbö jobber for Norsk Folkehjelp med minerydding i Sør-Sudan. Sudan regnes ifølge organisasjonen Landmine Action som ett av de ti landene i verden som har størst problemer med landminer. (ANB-NTB)

trond.borrehaug.hansen@ntb.no

Artikkeltags