Forventninger til nye ledere

Dette skal være Muammar Gaddafi.

Dette skal være Muammar Gaddafi. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Med Gaddafis død øynes mulighetene for demokrati og en bedre framtid for Libya.

DEL

Det store spørsmålet blir om Libyas nye ledere klarer å levere og vise seg oppgaven verdig.

– Dette er et historisk øyeblikk, det er slutten på tyranni og diktatur. Gaddafi har møtt sin skjebne, uttalte Abdel Hafez Ghoga, talsmann for Det libyske overgangsrådet (NTC), torsdag.

– Nå handler det om å lage et demokratisk Libya. Gaddafis død er ikke en garanti for et demokratisk Libya, men det er et godt grunnlag, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.

– Gaddafis død markerer et historisk vendepunkt for Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Lignende budskap lyder fra en rekke vestlige ledere. Frankrikes president Nicolas Sarkozy oppfordrer til at alle grupper må få en plass i å bygge det nye Libya.

Over hele landet feiret libyere nyheten om at landets leder gjennom 42 år ble innhentet av revolusjonsstyrker i sin fødeby Sirte. På fjernsyn ble det vist bilder av soldater som rev i stykker portretter av Gaddafi og skjøt seierssalver i lufta.

Også libyere i eksil gleder seg.

– Dette betyr alt - hele livet. 42 år med diktatur, fattigdom og håpløshet er over, sier Nasserdin Abdol Zetouy, representant for Det nasjonale overgangsrådet i Libya i Norge, til NTB.

Demokratisk framtid

Men forventningene er store til de nye lederne.

– Nå må de begynne å levere og enes om et arbeidsprogram, sier Målfrid Braut-Hegghammer ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Først og fremst handler det om å få avsluttet borgerkrigen og sørge for sikkerhet for befolkningen. Det verst tenkelige er at Libya blir et nytt Irak, hvor opprørsstyrker innledet et langt og blodig opprør etter Saddam Husseins fall.

– Libya har absolutt bedre forutsetninger enn Irak, selv om det ikke blir problemfritt, sier rådgiver Helge Lurås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Lurås og Braut-Hegghammer tror det vil bli sterkere fokus på maktkampen innad i overgangsrådet. Forsamlingen er satt sammen av en rekke ulike stammer og krefter som i utgangspunktet bare var enige om å bli kvitt Gaddafi. De må få på plass en ny grunnlov og gjennomføre valg.

– Det er først nå at den vanskelige biten begynner, nemlig å vinne freden, sier Peter Laustsen ved Institutt for strategi ved Forsvarsakademiet i Danmark til nyhetsbyrået Ritzau.

– Krigen er slutt, men nå starter den største politiske kampen i Libyas historie. Vi skal vende blikket mot Vesten og etablere et nytt land, fastslår Abdol Zetouy.

Rømte fra Sirte

NTCs væpnede styrker kunngjorde torsdag at de hadde nedkjempet de siste restene av motstand i Sirte, en av de siste byene hvor Gaddafi har klart å holde på kontrollen.

Gaddafi ble funnet idet han forsøkte å flykte fra Sirte i bil, ifølge Al Jazeera. Men omstendighetene er uklare. Ifølge NTC ble Gaddafis bilkolonne rammet av et NATO-angrep. NATO bekrefter at et av deres fly angrep to militærkjøretøy nær Sirte, men at de ikke vet hvorvidt Gaddafi var i et av disse.

Andre kilder sier Gaddafi ble funnet i en hule eller et rør, og videobilder viser at han fortsatt var i live da han ble pågrepet. Senere opplyste NTC at Gaddafi ble drept. Liket er ført til en moské i Misrata, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

Bilder som skal vise Muammar Gaddafi etter pågripelsen, enten såret eller drept, er vist på flere TV-stasjoner og lagt ut på internett.

Fikk NATO-hjelp

Uansett kan revolusjonsstyrkene nå feire den viktige symbolske seieren over landets tidligere diktator.

Borgerkrigen i Libya brøt ut etter at innbyggerne der lot seg inspirere av suksessene til folkeopprør i nabolandene Egypt og Tunisia.

Men opprørerne klarte ikke å fjerne Gaddafi på egen hånd, og det oppsto en stillingskrig mellom opprørsstyrker og styrker som var lojale mot landets leder i flere byer.

NATO besluttet å gå inn med bombefly for å beskytte sivile, og det er liten tvil om at dette bidraget bidro til å vippe borgerkrigen i opprørernes favør.

Tidligere i høst falt hovedstaden Tripoli, noe som førte til en intens jakt på Gaddafi og hans nærmeste støttespillere. Torsdag var spillet over for Gaddafi etter langvarige og harde kamper i hans fødeby Sirte. (ANB-NTB)

Artikkeltags