François Hollande innsatt

Frankrikes nyvalgte president François Hollande tror de neste ukene kan bli avgjørende for hans ettermæle som statsleder. Han møter Angela Merkel tirsdag.

Frankrikes nyvalgte president François Hollande tror de neste ukene kan bli avgjørende for hans ettermæle som statsleder. Han møter Angela Merkel tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

François Hollande lover å «få Frankrike tilbake på beina» med verdighet og selvtillit og ønsker å åpne en ny vei i Europa.

DEL

– Jeg legger fram et budskap om selvtillit til det franske folk. Vi er et flott land som alltid har møtt utfordringene, sa Hollande i sin innsettelsestale tirsdag.

– I dag ser jeg hvor stort press landet er under: omfattende gjeld, svak vekst, høy arbeidsledighet, svekket konkurranseevne, et Europa som strever med å komme seg ut av krisen, sa Hollande i det han tok fatt på presidentgjerningen.

Fred i verden

Hollande ble tatt i ed som Frankrikes nye president foran om lag 400 inviterte gjester etter å ha blitt tatt imot av avtroppende president Nicolas Sarkozy utenfor Élysée-palasset tirsdag formiddag.

Det er 17 år siden Frankrike har hatt en president fra Sosialistpartiet, og etter edsavleggelsen skulle han feires med en parade gjennom Paris' gater.

– Mandatet jeg har fått fra det franske folket, er å få Frankrike tilbake på beina med rettferdighet, åpne en ny vei i Europa, bidra til fred i verden og at planeten bevares, understreket Hollande.

Frankrikes økonomi står i stampe, mens Tyskland vokser svakt. Angela Merkel og François Hollande får ikke lang tid til å finne tonen før de må stå sammen mot eurokrisen.

Hollande rakk så vidt å avlegge presidenteden i Paris før han satt kursen mot Berlin for å møte den tyske statsministeren.

Møtet finner sted samtidig som det europeiske valutasamarbeidet står foran en skjebnetime, og de første signalene fra det nye tospannet vil bli fulgt med argusøyne. Siden de er uenige om hvordan krisen bør løses, er mange spent på om de vil klare å bekjempe den på en effektiv måte.

– Presidenter blir vanligvis bedømt mot slutten av sin periode. Men denne gangen avhenger mye av begynnelsen, sa Hollande mandag.

Frankrikes økonomi hadde ingen vekst i årets første kvartal, viser tall fra det franske statistikkbyrået INSEE.

Tyskland har imidlertid unnsluppet resesjon til tross for krisen i eurosonen. Den tyske økonomien vokste med 0,5 prosent i første kvartal, viser nye offisielle tall. Tyskland har klart seg relativt godt gjennom krisen i eurosonen, selv om mange naboland og handelspartnere er blitt hardt rammet.

Mens Merkel vil løse eurokrisen med streng budsjettdisiplin, lovet Hollande i valgkampen nye offentlige tiltak for å få fart på økonomien.

For å dempe presset på de kriserammede landene tok han til orde for felles statsobligasjoner for alle landene i eurosonen. I tillegg har han bedt Den europeiske sentralbanken (ECB) sprøyte inn mer penger i landene som har problemer.

Utspillene vakte bekymring hos regjeringen i Berlin, som frykter at inflasjonen vil stige og at kriselandene vil trenge mer økonomisk nødhjelp hvis de ikke strammer inn nå.

Den siste tiden er det likevel kommet signaler som tyder på at sosialisten Hollande og konservative Merkel forsøker å nærme seg hverandre.

Hollande har gitt opp kravet om euroobligasjoner og foreslår i stedet å bruke europeiske midler på ny infrastruktur i landene som er rammet av krisen. Denne typen tiltak kan være lettere å svelge i Berlin.

Den tyske regjeringen har på sin side sagt at den kan akseptere at inflasjonen stiger til 3 prosent, ett prosentpoeng over det som er EUs offisielle grense. Lønnsøkning og større kjøpekraft blant tyskerne kan hjelpe andre europeiske land som eksporterer varer til Tyskland.


Pragmatikere

En het kandidat til jobben som ny fransk statsminister er Jean-Marc Ayrault, som både snakker tysk og har gode kontakter i Berlin. At Hollande ser ut til å satse på ham, tyder på at han prioriterer det tysk-franske forholdet høyt.

Flere analytikere peker dessuten på at Merkel og Hollande har flere likhetstrekk som personer, noe som kan gjøre det lettere å bygge bru over politiske motsetninger. Begge liker å bruke god tid før de tar beslutninger, og de beskrives som pragmatiske, upretensiøse og reflekterte.

Kontrasten er stor til den forrige franske statslederen Nicolas Sarkozy, som sto Merkel nærmere politisk, men som var kjent for spontane avgjørelser og gikk under kallenavnet «bling bling-presidenten».


Ringvirkninger

Vurderingene av farene som truer hvis det nye politiske tospannet mislykkes, varierer voldsomt.

Både eksperter, politikere og flere europeiske sentralbanksjefer ser ut til å være enige om at et gresk farvel til euroen er blitt mer sannsynlig etter valget forrige helg.

Men det er delte meninger om hvilke ringvirkninger det vil få hvis Hellas går ut av eurosonen. Sentralbanksjefene mener valutasamarbeidet vil takle en slik situasjon, mens mange økonomer tror ringvirkningene kan få hele eurosonen til å gå i oppløsning. (ANB-NTB-AFP-Reuters)

Artikkeltags