Fredsplan uten kraft

Kofi Annan.

Kofi Annan. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredsutsendingen Kofi Annan vedgår at hans plan for fred i Syria ikke lykkes.

DEL

– Jeg må være ærlig og medgi at min plan ikke har blitt gjennomført, sa Annan da han informerte FNs hovedforsamling om situasjonen i Syria torsdag.

Lavmælt, men innstendig, ba han verdenssamfunnet handle i fellesskap for å få slutt på volden. Alternativet er mer brutal undertrykking, flere massakrer eller full borgerkrig, sa han.

– Jo lenger vi venter, jo mer polarisert og radikalisert vil situasjonen bli, sa Annan.

Ikke bare regjeringsstyrkene, men også opprørere har økt sine angrep. Annan viste også til at en «tredje aktør» ser ut til å stå bak bombeangrep. FN har tidligere sagt at al-Qaida er til stede i Syria.

FNs hovedforsamling møttes mens grusomme detaljer om nok en massakre på syriske sivile nådde omverdenen.

– Det kom røyk opp fra bygningene og det var en forferdelig lukt av brent menneskekjøtt, sier en mann som gjemte seg i olivenlunden da regjeringshæren kom til Mazraat al-Qubeir. Han forteller historien over telefon til nyhetsbyrået Reuters, men vil ikke si navnet sitt.

Landsbyens innbyggere skal ikke ha tatt del i den stadig mer blodige kampen mellom regjeringsstyrker, shabbiha-militsen, som støtter president Bashar al-Assad, og opprørere. Men onsdag kom altså konflikten til dem.

– Etter at hæren skjøt mot et område, gikk sikkerhetsstyrker og shabbiha inn i husene. Jeg hørte skudd inne i tre hus, og jeg så at de kom ut og brente dem, sa vitnet.

Det er ikke mulig å få bekreftet opplysningene fra uavhengig hold, men historien stemmer godt overens med de mange andre øyenvitneskildringene fra det samme området. Tallet på drepte varierer, aktivister har nevnt 55 eller 78.

Det er knapt to uker siden en lignende massakre i Houla kostet minst 108 mennesker livet, nesten halvparten barn, ifølge FNs observatører.

Observatørene har forsøkt å komme seg til Mazraat al-Qubeir, men ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon ble de beskutt da de forsøkte å ta seg dit. Også observatørenes norske sjef, generalmajor Robert Mood, opplyser at de ble hindret i å komme fram, men la til at de vil gjøre et nytt forsøk.

Både Annan og Ban fordømmer massakren, og Ban la til at president Assad har mistet all sin legitimitet.

Russland, som sees på som Assad-regimets støttespiller, kalte massakren en ondsinnet provokasjon, som har til hensikt å forpurre Annans plan, men la ikke skylden på noen part. Russland og Kina støtter Annans fredsplan, som skulle startet med en våpenhvile 12. april, men har ikke bidratt til å sette makt bak kravene. Ei heller støtter de kravet om at Assad må gå, slik USA nå åpent argumenterer for, og er imot at verdenssamfunnet griper inn militært.

Annan ønsker ifølge diplomater å få stormaktene og naboland som har innflytelse i å Syria til å gå sammen i en kontaktgruppe. Han håper på den måten å bryte ned de steile frontene, som har hindret mer slagkraftige reaksjoner i FNs sikkerhetsråd. Målet er å sette i gang en politisk prosess i Syria, slik fredsplanen legger opp til.

Til og med Iran kan bli invitert med i en slik gruppe, ifølge diplomater.

Da Russland nylig foreslå å ta Iran med på råd om Syria-konflikten, ble det kontant avvist av USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Land som i hovedsak støtter opposisjonen, har gått sammen i gruppen som kaller seg Venner av Syria. De skal møtes igjen i Paris 7. juli.

Russland avviser gruppen fordi de mener den ensidig støtter en part i konflikten. USA og europeiske land forsøker på sin side å presse Russland, som fortsatt selger våpen til Syria, til å slutte å støtte Assad- regimet.

Annan skal også informere FNs sikkerhetsråd torsdag kveld om situasjonen. (ANB-NTB)

Artikkeltags