Fyller 86 år lørdag

Lørdag fyller dronning Elizabeth 86 år. Bildet er fra 2001, da hun besøkte Norge.

Lørdag fyller dronning Elizabeth 86 år. Bildet er fra 2001, da hun besøkte Norge. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I år har hun sittet 60 år på tronen. Dronning Elizabeth II er elsket av sitt folk og respektert av monarkiets motstandere.

DEL

Lørdag feirer hun den første av sine to årlige fødselsdager – den faktiske.

Det er britisk kongelig tradisjon å ha en offisiell og en egentlig fødselsdag. 21. april er forbeholdt privat feiring på Buckingham Palace, men blir også markert med skuddsalver/geværsalutt i Hyde Park, Windsor Great Park og Tower of London. Den offentlige feiringen er folkets hyllest av dronningen og inkluderer militærparade, pomp og prakt.

– Den offisielle fødselsdagsfeiringen er i år lagt til den tredje lørdagen, nærmere bestemt 16. juni, opplyser presseavdelingen på Buckingham Palace til NTB.

Strengt tatt kan det sies at dronningen har en hel haug fødselsdager. Det er opp til hvert enkelt av landene i det britiske samveldet å velge når de vil feire den offisielle fødselsdagen.

Det blir mye festivitas framover for dronning Elizabeth, ettersom store deler av sommeren vil preges av at dette er jubileumsåret for hennes 60 år på tronen. Slik fødselsdagsmarkeringen er delt i to, er også «The Diamond Jubilee» delt i to, en forbeholdt de kongelige og en med folket.

Den 18. og 19. mai skal blant annet det svenske kongeparet til London for å delta ved den offisielle feiringen av dronningens 60 år som regent. Denne delen av feiringen omfatter en middag for blant annet kongelige gjester den 18. mai, mens dagen etter er viet en militærparade og oppvisning. Nesten 2.500 soldater fra marinen, hæren og luftforsvaret skal marsjere gjennom Windsor by og slottet, før de samler seg for en spektakulær oppvisning.

Etter det NTB har grunn til å tro blir det det norske kongeparet som representerer Norge disse to dagene i mai.

Fra 2. til 5. juni er det full fest for folket i Storbritannia og det britiske samveldet. Myndighetene smeller til med en ekstra fridag for alle, mandag 4. juni.

Det oppfordres til å delta i lokale arrangementer og trekke ut i gatene med bord, stoler, mat og drikke og feire dronningen sammen med naboer og kjente.

Uansett hva folket i landet synes om monarkiet, er det er liten tvil om at dronningen har enorm betydning som samlende symbol for briter. Som eneste i verden har ikke Storbritannia trykt landets navn på frimerkene sine - de har fremdeles kun dronningens silhuett der. (ANB-NTB)

Artikkeltags