Gemyttlig tone venter Karadzic

Radovan Karadzic

Radovan Karadzic Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Radovan Karadzic kan vente seg en gemyttlig tone når han overføres til Haag-domstolen.

DEL

Motsetninger mellom serbere, kroater og muslimer legges til side i fengselet i Nederland.

Karadzics advokat har lovet å anke beslutningen om å utlevere den tidligere bosnisk-serbiske lederen. Anken blir neppe tatt til følge, og dermed blir han trolig satt på et fly neste uke til Haag, der 37 andre tiltalte sitter i fengselet som er bygd spesielt for Krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia.

Dødsfallene til fire innsatte, blant dem Slobodan Milosevic, har sjokkert fangene, men fengselet er også et sted der etniske motsetninger kommer i bakgrunnen og de innsatte hjelper og støtter hverandre. De fleste er serbere, men det er også både kroater og muslimer blant dem.

– Man er ikke serber, bosnier eller kroat lenger, man er bare en innsatt, sier en tidligere fengselsvokter om mennene som drev brutal etnisk rensing av hverandres folk.

Lager mat sammen

De snakker med hverandre på samme språk, de lager balkansk mat sammen på korridorkjøkkenet, og de ser på TV og spiller fotballspill sammen. De deltar i gudstjenester sammen, tar engelsk-kurs og pusler med håndverk. Men de har ikke internett, og om kvelden blir de låst inne på cellene, som har toalett og TV.

Den tidligere bosniske generalen Naser Oric, som ble løslatt tidligere denne måneden, sier at stemningen er god og at det ikke er noe fiendskap mellom fangene. Han sier at alle, enten de er serbiske ortodokse, katolske kroater eller muslimske bosniere og kosovoalbanere, inviterer hverandre til religiøse høytider.

De største spøkefuglene er den serbiske nasjonalistlederen Vojislav Seselj og den bosnisk-kroatiske militslederen Mladen Naletilic. Men andre av fangene er rammet av depresjoner.

Praktiserte i Wien

I Serbia har myndighetene innledet jakten på dem som hjalp Karadzic å holde seg skjult i 13 år. I de siste årene levde han helt åpent i Beograd under falsk identitet som langhåret guru som praktiserte alternativ medisin.

Nye detaljer om hans tilværelse på rømmen kommer daglig fram. Fredag skrev den østerrikske avisa Kurier at han med jevne mellomrom reiste til Wien der han drev alternativ behandling blant byens serbere, blant annet for ereksjonssvikt, rheumatisme og hodepine, ved håndspåleggelse og salver.

Et østerriksk-serbisk ektepar sier de gjenkjenner ham som mannen som for et år siden skulle hjelpe kona å bli gravid.

Han gikk under navnet Pera og reiste på kroatisk pass. Han bodde aldri på hotell, men overnattet hos andre serbere i byen, som så på ham som en guru. Han gikk alltid i svart, akkurat som når han opptrådte som Dragan Dabic i Beograd.

Stjal identiteten

I den lille byen Ruma nord for Beograd stiller den virkelige Dragan Dabic seg uforstående til hvordan Karadzic kan ha stjålet identiteten hans.

– Dette er urettferdig. I stedet for at de leter etter dem som fant på dette, blir jeg avhørt av politiet, sier han og klager over at han er beleiret av journalister.

All Karadzics eiendom kan bli beslaglagt for å betale erstatningen som flere av ofrene for forbrytelsene hans er blitt tilkjent ved domstoler i USA.

– Karadzic skylder ofrene milliarder av dollar. Derfor er alle hans besittelser av interesse, og vi vurderer hvordan vi skal gå fram for å betale deler av erstatningen, eller iallfall en symbolsk erstatning, sier en diplomat i Bosnia.

Representanten for det internasjonale samfunnet i Bosnia og EU-styrken har allerede begynt arbeidet med å få en takst på huset han eier i Pale.

Karadzic kan også bli tiltalt for bedrageri siden det fins dokumentasjon på at han fikk ut 36 millioner D-mark fra sentralbanken til Republika Srpska før han gikk under jorda våren 1997. (ANB-NTB-Reuters-AP)

Artikkeltags