Grønland blir selvstyrt

Grønland tar et skritt mot full uavhengighet.

Grønland tar et skritt mot full uavhengighet. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Grønland tar søndag skrittet fra hjemmestyrt til selvstyrt. Men virkelig uavhengighet er fortsatt et stykke unna for grønlenderne.

DEL

Avtalen om selvstyre undertegnes av dronning Margrethe og sjefen for Grønlands selvstyreregjering Kuupik Kleist i Nuuk på Grønland søndag.

Kleist er ny i embetet som politisk leder for Grønlands 56.000 innbyggere. Han kom til makten etter at det venstreorienterte partiet hans Inuit Ataqatigiit (IA) tidligere i juni sensasjonelt slo grunnleggerne av Grønlands selvstyrebevegelse, som av mange nå kaller korrupte.

Når feiringen avsluttes og dronning Margrethe er reist hjem, har Danmark redusert de politiske områdene som landet har full kontroll over, til forsvars-, utenriks- og pengepolitikken. Alt annet skal avgjøres av grønlenderne selv.

Langt fram

Virkelig uavhengighet er likevel et godt stykke unna. Grønland får fortsatt overført et tilskudd på 3,2 milliarder danske kroner, tilsvarende rundt 3,8 milliarder norske, årlig for å klare å finansiere sine offentlige utgifter. Det tilsvarer nesten 50 prosent av det grønlandske budsjettet.

Og Kleist er ikke den som har tenkt å bruke tiden til å oppildne sine landsmenn med nasjonalistiske visjoner om hva selvstendighet kan bringe av gleder.

– Man kan ikke leke helgen. Det ville være kriminelt med tanke på den elendighet vi har å bakse med her, sier han om de store sosiale problemene som Grønland sliter med, og som han personlig har stiftet erfaring med i både barndom og ungdom.

Økonomisk bærekraft

Slutt på overføringene fra København og full uavhengighet kan Grønland bare tenke på når verdens største øy har fått en bærekraftig økonomi som tillater det.

Det vil trolig bare bli tilfelle hvis grunnen under isen viser seg å inneholde olje og andre verdifulle mineraler som er økonomisk drivverdige. Utviklingen av råstoffpriser og klimaendringer vil spille en stor rolle for den videre utviklingen på Grønland.

– Vi har altfor lenge lukket øynene for disse problemene, sier Kleist om ekskolonien Grønlands ekstremt høye selvmordsrater, omfattende vold i familiene, overgrep mot barn og utbredte alkoholisme.

Feiltrinn

Selv betegner han seg som resultatet av et «feiltrinn» begått av en dansk håndverker på kortvarig Grønlands-besøk.

Han ble født av en døv inuittkvinne i 1958 og plassert i fosterhjem. Elleve år gammel ble han sendt til København for å gå på skole - helt alene og uten å kunne et ord dansk – siden han viste seg å være svært så talentfull.

Til København reiste han også for å studere på begynnelsen av 1980-tallet, men gikk nesten under på grunn av narkotikamisbruk. Han klarte seg, reiste tilbake til Grønland, hadde forskjellige jobber og ble også kjent som Grønlands svar på Leonard Cohen.

Nå skal han lede grønlenderne ut av uføret av korrupsjon og sosial elendighet som forgjengerne får ansvaret for. (ANB-NTB-DPA)

Artikkeltags