Håper Iran kan bidra

Kofi Annan er FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria. Han håper Iran vil bli en del av løsningen på den syriske konflikten.

Kofi Annan er FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria. Han håper Iran vil bli en del av løsningen på den syriske konflikten. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kofi Annan sier han håper Iran vil bli en del av løsningen på den syriske konflikten.

DEL

Samtaler er nå i gang om dannelse av en bred kontaktgruppe for Syria.

– Diskusjoner pågår om opprettelse av en slik gruppe, sier Kofi Annan, som er FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria.

Ifølge ham er tanken å samle stormakter og regionale aktører sammen i kontaktgruppen. Han understreker at samtalene er på et tidlig stadium, men antyder også at Iran kan bli trukket inn.

– Jeg håper Iran, som er et viktig land i regionen, vil bli en del av løsningen, sier Annan.

Uttalelsen er et stikk til USA, som klart har motsatt seg forslag om å trekke inn Iran i samtalene om krisen i Syria.

Iran er ikke en del av løsningen, men en del av problemet i Syria, mener USAs ambassadør til FN, Susan Rice.

– Det er ingen tvil om at landet aktivt støtter opp om regimets voldsutøvelse på bakken. Vi mener Iran hittil ikke har vist en vilje til å bidra konstruktivt til en fredelig politisk løsning, sier hun.

Ifølge USA får Syria militær assistanse fra Iran. Også Frankrike og Storbritannia motsetter seg iransk innblanding. Samtaler hvor Iran deltar, vil sannsynligvis ikke komme noen vei, hevder Storbritannias utenriksminister William Hague.

– Dette er et land som støtter uakseptabel vold, og som støtter Syrias regime i det regimet gjør mot det syriske folk, sier han.

Blant landene som har tatt til orde for brede samtaler hvor også Iran deltar, er Russland.

Et slikt forum vil kunne spille en mer konstruktiv rolle enn gruppen som kaller seg «Syrias venner», hevder Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Han anklager indirekte denne gruppen for dobbeltmoral og for å støtte «de radikale kravene» til opposisjonsgruppene som er samlet i Syrias nasjonalråd.

«Syrias venner» er dominert av vestlige og arabiske land og har gitt klar støtte til syrisk opposisjon. Gruppen holdt denne uka et møte i Tyrkia.

Ifølge vestlige diplomater ser Annan for seg at de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd, det vil si Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA, skal delta i kontaktgruppen sammen med Iran, Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og andre.

Dystre utsikter

Annan sier selv at det er viktig å involvere nabolandene og internasjonale stormakter i prosessen.

– Hvis de som har innflytelse over styresmaktene i Syria, bruker denne innflytelsen, og de som har innflytelse over opposisjonen, bidrar til å styre utviklingen i riktig retning, kan vi gjøre framskritt, sier han.

Da han torsdag orienterte FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Syria, skal Annan ha bedt stormaktene om å øke presset på Syrias president Bashar al-Assad.

– Jo lenger vi venter, desto mørkere ser framtida ut for Syria, skal Annan ha sagt, ifølge en diplomatkilde.

– Folket blør

FNs generalsekretær Ban Ki-moon betegner forslaget om en kontaktgruppe som en «verdifull idé», men sier det ikke er avgjort hvem som vil delta.

Det er nå «overhengende og reell» fare for full borgerkrig i Syria, advarer generalsekretæren.

– Det syriske folk blør. De er sinte. De vil ha fred og verdighet. Framfor alt vil de ha handling, sier Ban.

Samtidig utnytter terrorgrupper kaoset i Syria, fastslår Ban, som mener Syria nå er «ved bristepunktet». (ANB-NTB-AFP)

Artikkeltags