Heltedåd reddet liv

Seks mennesker ble drept ved sikh-tempelet i Oak Creek før Wade Michael Page selv ble drept av politiet.

Seks mennesker ble drept ved sikh-tempelet i Oak Creek før Wade Michael Page selv ble drept av politiet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En heltedåd av tempellederen kan ha reddet mange liv da sikhtempelet i Wisconsin ble angrepet.

DEL

Bilder der den antatte gjerningsmannen opptrer foran hakekors, støtter teorien om et rasistisk motiv.

Da en væpnet mann stormet inn i sikhtempelet søndag, forsøkte lederen av forsamlingen å stoppe mannen med det eneste våpenet i sikte - en sløv seremonikniv.

Kampen varte ikke lenge. Tempelets president, Sadwant Singh Kaleka, ble nådeløst skutt og drept av angriperen, som politiet har identifisert som ekssoldaten Wade Michael Page.

Kaleka greide imidlertid å forsinke Page lenge nok til at kvinnene som forberedte ettermiddagsmaten på bakrommet rakk å gjemme seg i kjøkkenskapene. Også barna som deltok på søndagsskole i kjelleren fikk tid til å rømme.

– Han er en helt tvers igjennom, sa Kalekas sønn Amandeep mandag.

Livredde indisk-amerikanere ringte slektninger og sendte tekstmeldinger med bønn om hjelp mens de skjulte seg i skap og toaletter under skytedramaet.

Gjerningsmannen skjøt en person ute på parkeringsplassen før han drepte seks mennesker inne i tempelet. Page ble selv drept av politiet, etter at han nektet å legge fra seg våpenet.

En politimann og to andre personer som ble såret er fortsatt på sykehuset, og tilstanden deres beskrives som kritisk.

Aktiv på nettet

Etter angrepet er det blitt funnet flere bilder av Page med nazisymboler på nettet. På ett av dem poserer han foran flagg med hakekors og et «hvit makt»-symbol.

Andre bilder er av bandet End Apathy, hvor Page var vokalist, under en konsert med naziflagg i bakgrunnen. 40-åringen var medlem av to rasistiske band, og borgerrettsgruppen Southern Poverty Law Centre beskriver ham som en «frustrert nynazist».

Page skal ha vært svært aktiv på flere rasistiske nettsider, og han oppfordret til «aktiv motstand uansett hva utfallet måtte bli». Han ba likesinnede om å bli boende i USA og kjempe for å endre samfunnet.

– Terrorisme

Det føderale amerikanske politiet FBI bekrefter at de etterforsker Pages tilknytning til rasistiske grupper. Samtidig understreker de at myndighetene ikke satt på opplysninger som tydet på at han planla voldshandlinger i forkant av angrepet i Oak Creek.

Politiet etterforsker drapene i tempelet som et mulig tilfelle av «innenlandsk terrorisme».

– Definisjonen av innenlandsk terrorisme er å bruke vold for å oppnå politiske eller sosiale mål. Dette er åpenbart en mulighet vi ser nærmere på, sier Teresa Carlson, leder for FBIs kontor i Milwaukee.

Vil ikke svare med sinne

Kaleka og hans familie kom til USA fra India i 1982. Kaleka bygde opp sin egen forretning, og brukte alt overskuddet til å bygge sikhtempelet i Oak Creek.

Han beskrives av lokalsamfunnet som en mann som alltid stilte opp for andre.

– Da jeg så bildet av mannen som tok livet til faren min, så jeg et ansikt av hul tomhet. Jeg kjente meg veldig trist på vegne av ham, sier sønnen Amandeep.

– Jeg skal ikke erstatte de følelsene med sinne, sier han.

Amandeep sier han håper skyteepisoden blir en mulighet for amerikanere til å komme sammen og ha en ærlig samtale om rase og religion, og om hvordan bygge mer toleranse i en nasjon av innvandrere. (ANB-NTB)

Artikkeltags