Hollande med første stikk

Mange franskmenn har lite til overs for president Nicolas Sarkozy, som de mener har vist sitt sanne ansikt i presidentstolen.

Mange franskmenn har lite til overs for president Nicolas Sarkozy, som de mener har vist sitt sanne ansikt i presidentstolen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sosialisten Franois Hollande seiret i første runde av det franske presidentvalget.

DEL

Men et historisk brakvalg for Marine Le Pen fra ytterste høyre stilnet noe av jubelen i sosialistleiren.

Søndag kveld så det ut til at Hollande hadde kapret 28-29 prosent av stemmene, president Nicolas Sarkozy 25-26 prosent og Le Pen 18-20 prosent, ifølge valgdagsmålinger.

Halvannen time etter at valglokalene stengte, gikk Hollande på talerstolen og erklærte seg som vinner av første valgomgang.

– Med dette resultatet ligger jeg best an til å bli Frankrikes neste president. Dette resultatet er en dom over den sittende presidenten, sa Hollande til sine jublende tilhengere.

Han ga dessuten sittende president Sarkozy skylden for oppslutningen til Nasjonal Front.

Høy oppslutning

Den avgjørende runden går 6. mai og blir som ventet et oppgjør mellom Sarkozy og Hollande.

– Dette er første gang en sittende president ikke vinner første runde. Sarkozy har sagt at hans mål var å vinne første runde, sier Rémi Féraud, som er Sosialistpartiets leder i Paris.

Han mener favoritten Hollandes sjanser er styrket etter første runde.

– 28 prosent er høy oppslutning for en sosialistkandidat, sa Féraud til NTB søndag kveld.

Han viser ellers til at Venstrefrontens Jean-Luc Mélenchon har grunn til å være skuffet over svakere oppslutning enn ventet, mens Le Pen gjorde det beste presidentvalget noensinne for høyrenasjonalistiske Nasjonal Front.

Det store spørsmålet foran den andre runden vil bli om Le Pen kommer til å be sine velgere om å stemme på Sarkozy i den avgjørende runden eller ikke.

Mélenchons relativt dårlige oppslutning kan gi Hollande færre støttespillere enn han hadde regnet med. Ytre venstrekandidaten har ligget opp mot 15 prosent på meningsmålingene, men ser ut til å få i overkant av 10 prosent.

Joly som ventet

Norsk-franske Eva Joly, som var De grønnes kandidat, ser ut til å få litt over 2 prosent av stemmene. Det var omtrent som ventet for Joly, som hadde en vanskelig valgkamp.

Joly gikk på talerstolen under De grønnes arrangement på teateret Bataclan i Paris like etter at målingen var offentliggjort søndag kveld. Derfra rettet hun et frontalangrep mot både Sarkozy og Le Pen før hun anbefalte sine tilhengere å stemme på Hollande i den andre runden.

Le Pen overrasket

Vincent Martigny, som underviser i fransk politikk ved universitetet Sciences Po i Paris, mener Hollandes favorittstempel foran den avgjørende runden består, til tross for Le Pens svært gode resultat.

– Det er ikke overraskende at Hollande vinner. Det som blir spennende nå, er hva Le Pen og sentrumskandidaten Franois Bayrou anbefaler sine velgere å stemme i den andre runden, sier han til NTB.

Martigny viser til at Le Pen har lite til overs for Sarkozy.

Målinger for valget viste dessuten at langt færre av Le Pens velgere vil gå til Sarkozy i andre runde i år, sammenlignet med for fem år siden.

Også for Bayrou ble valget en skuffelse. Han ser ut til å få vel 8 prosent av stemmene.

Le Pen klarte ikke å komme seg til andre runde i valget, slik hennes far klarte i 2002. Men resultatet hennes er likevel langt bedre enn resultatet for Nasjonal Front for ti år siden. Igjen har også meningsmålingene kraftig undervurdert oppslutningen om partiet. (ANB-NTB)

Artikkeltags