Hyllet med gigantisk flotilje

Artikkelen er over 5 år gammel

Hundretusener av briter fulgte med fra sidelinjen under søndagens spektakulære feiring av dronning Elizabeth II i London. Se video!

DEL

Dronningen, som i disse dager feirer 60 år på tronen, ble hyllet da hun sluttet seg til en flotilje med tusen båter som seilte nedover London-elven Themsen søndag ettermiddag.

Flotiljen er blant de største som noen gang har seilt ned elva, og ble et storslått høydepunkt i den fire dager lange, nasjonale feiringen av dronningen. Fritidsbåter, robåter, yachter og kanoer fulgte dronningen, som seilte ned elven i en forgylt, kongelig lekter.

Også flere båter med en historie fra den britiske evakueringen av britiske og allierte styrker fra Dunkirk i Nord-Frankrike under andre verdenskrig deltok i flotiljen.

Dronningens 90 år gamle mann prins Phillip og andre medlemmer av kongefamilien var sammen med Elizabeth under søndagens seilas. Blant dem var prins Charles, hans eldste sønn prins William og sistnevntes kone Kate.

Flere hundre tusen mennesker trosset regn og vind og stilte seg opp langs den 11 kilometer lange ruten for å vinke til dronningen og vifte med britiske flagg.

– Vi er engelske, og vi vet hvordan været er. Vi bryr oss ikke om at vi blir våte, dette er jubileet og dette er dronningen, så det er flott å være med på feiringen, sa salgskonsulenten Jackie (39).

Publikum kunne følge begivenheten på en rekke storskjermer, hvor det også ble vist sort-hvitt-bilder fra dronningens barndom.

Største på 350 år

Søndagens elveseilas er ifølge arrangørene den største i sitt slag siden kong Charles II og hans gemalinne Catherine of Braganza ble feiret på lignende vis i 1662.

Søndagens flotilje beveget seg blant annet under 14 bruer og forbi kjente landemerker som Houses of Parliament, St. Paul's Cathedral og Tower of London.

86 år gamle dronning Elizabeth er den eneste britiske monarken etter dronning Victoria som har sittet på tronen i over 60 år.

Feiringen fortsetter mandag, blant annet med en konsert ved Buckingham Palace hvor Paul McCartney og andre kjente artister deltar. (ANB-NTB)

Artikkeltags