Ingen vår i Algerie

Alger.

Alger. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den arabiske våren fikk aldri fotfeste i Algerie i fjor. Men valget i mai gir landet en ny sjanse.

DEL

Også i Algerie satte arbeidsløse unge fyr på seg selv i fjor vinter. Men i motsetning til i nabolandet Tunisia, ble demonstrasjonene slått ned helt i startfasen.

Det politiske systemet i Algerie er svært tungrodd, og landet blir beskrevet både som et stykke «Sovjetstat sør for Middelhavet», og som et «fly uten pilot».

Viktig for Norge

I begynnelsen av måneden fløy utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innom Algerie på sin maratontur gjennom Midtøsten og Nord-Afrika. Delegasjonen ble innlosjert på et statlig VIP-hotell som den hadde helt for seg selv, og der tiden hadde stått stille noen tiår.

– Algerie er viktig for Norge. Vi har der til sammenligning med andre land betydelige økonomiske interesser på grunn av energi og gjødsel. I tillegg er Algerie en viktig politisk aktør i Afrika, sa Støre til NTB etter møter med sin utenrikskollega Mourad Medelci i Alger.

Algerie ønsker et tettere energisamarbeid med Norge. Statoil er allerede tungt inne, og når Algerie etter hvert åpner for off-shore-leting vil det kunne bety nye muligheter.

– Algerie er blant de landene hvor det gjelder å så nå, for noe som i større grad kan komme i framtiden, sier Støre videre.

Det er flere forklaringer på hvorfor den arabiske våren ikke kom til Algerie i fjor. En av dem er at regjeringen ved hjelp av store inntekter fra olje og gass har kjøpt seg noe tid. Blant annet ble flere tusen unge ansatt i statlige bedrifter uten at det var noen arbeidsoppgaver til dem. Regjeringen har også brukt mer penger på lønnsøkninger og matsubsidier.

I tillegg er regimets sikkerhetsapparat omfattende. Politistyrken på 50.000 fra midten av 90-tallet er i dag på rundt 170.000. Og de tjener svært godt, noe som kan minske lysten på å delta i et eventuelt opprør mot regimet.

Stor spenning

En annen faktor er at befolkningen fortsatt er preget av den blodige borgerkrigen på 90-tallet. Algerie oppga sitt ettpartisystem i 1989, men da islamistene lå an til å vinne valget i 1991 grep hæren inn. Resultatet var flere år med borgerkrig og nesten 200.000 drepte.

Men det er nå knyttet stor spenning til hvilke endringer valget 10. mai kan føre til. Det er antas at valget vil gi større oppslutning til islamistiske partier, som i de andre arabiske landene det er holdt valg det siste året.

Før helgen dannet tre av de fem islamske partiene som stiller til valget, en allianse. Men det er usikkert hvor mye reell makt de vil få, uansett resultat. Det også stor spenning knyttet til hvordan militæret i Algerie vil forholde seg om de islamistiske partiene får høy oppslutning,.

– I forkjøpet

Forholdsvis lite har altså skjedd i Algerie, sammenlignet med landene rundt. Men på spørsmål om hvilke reformer Algerie har gjennomført det siste året, svarer utenriksminister Medelci:

– Vi ser at det skjer endringer i regionen. Vi har derfor satt i gang en demokratisk reformprosess for å komme i forkjøpet av kravene som har kommet i land som Tunisia og Libya.

Ifølge utenriksministeren ønsker regjeringen mer åpenhet og å involvere større deler av samfunnet i prosessen. Han viser til innføring av kvinnekvote ved valget, og at det skal gjennomføres på en skikkelig måte gjennom overvåking fra valgobservatører. EU er for første gang invitert til å sende observatører, og Norge kan også komme til å bidra. (ANB-NTB)

Artikkeltags