IRA-utbrytere bak Omagh-bomben

29 mennesker ble drept da en bilbombe gikk av i Market Street i Omagh 15. august 1998.

29 mennesker ble drept da en bilbombe gikk av i Market Street i Omagh 15. august 1998. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Nå må de ansvarlige bak Omagh-bomben betale millioner i erstatning.

DEL

Fire menn fra Det virkelige IRA, blant dem den nordirske terrorgruppens leder Michael McKewitt, var ansvarlige for bombeangrepet i byen Omagh i 1998. Nå må de betale millionbeløp i erstatning.

Ingen er straffedømt for å ha stått bak sprengningen av en kraftig bombe i handlegate i Omagh, 50 kilometer vest for Nord-Irlands hovedstad Belfast for 11 år siden. Angrepet kostet 29 mennesker livet. Men mandag fikk slektninger av ofrene medhold i et sivilt søksmål.

Dommer Declan Morgan i byretten High Court i Belfast avsa kjennelser for at fire av de fem saksøkte må betale tolv etterlatte over 1,6 millioner pund eller 16,5 millioner kroner i erstatning. En femte saksøkt ble frikjent.

Det er uklart om saksøkerne vil få se noe til pengene, siden de saksøkte neppe eier slike beløp. USAs ekspresident Bill Clinton og London-avisen Daily Mail har bidratt til finansiere søksmålet, som kostet over to millioner pund eller 20,6 millioner kroner å føre for retten.

Omagh-bombingen var den blodigste enkeltaksjonen i hele den mer enn 30 år lange krigen i Nord-Irland. Gruppen som sto bak, og som kalte seg «Real IRA». besto av ekstreme utbrytere fra den irske republikanske hæren IRA. (ANB-NTB-AFP-AP)

Artikkeltags