Iran avviser ansvar

Eksplosjonen i Burgas var svært kraftig.

Eksplosjonen i Burgas var svært kraftig. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Iran avviser all innblanding i terrorangrepet mot israelske turister i Bulgaria.

DEL

Samtidig har bulgarske myndigheter offentliggjort en video av mannen som er mistenkt for å ha utløst bomben.

Det 15 sekunder lange klippet er lagt ut på YouTube og viser en hvit, langhåret mann med bermudashorts, solbriller og caps, bærende på en stor ryggsekk mens han vandrer rundt på flyplassen i Burgas.

Mannen er mistenkt for å ha utført selvmordsaksjonen mot en turistbuss med israelske turister som nylig hadde ankommet Bulgaria. Fem israelere og en bulgarsk bussjåfør ble drept i tillegg til angriperen. Over 30 ble såret, tre av dem alvorlig.

De skadde israelerne ble torsdag hentet hjem til Israel der de straks ble kjørt vekk i ambulanser.

Anklaget Iran

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var raskt ute med å anklage Iran for angrepet. Ifølge Israel ble det utført av den libanesiske Hizbollah-bevegelsen ved hjelp av Iran.

– Angrepet er et ledd i en global terroraksjon utført av Iran og Hizbollah som omfatter en rekke land på fem kontinenter, sa Netanyahu på en pressekonferanse torsdag.

– Anti-iransk

Iranske myndigheter avviser anklagene som «latterlige», samtidig som de beskylder Israel for å ville skape en anti-iransk stemning.

– Den islamske republikken, som selv er det største offeret for terrorisme, mener at terrorisme setter uskyldige liv i fare, og fordømmer det derfor sterkt, sier en talsmann for iransk UD, Ramin Mehmanparast. Også Hizbollah nekter for å være innblandet i bombeangrepet.

India og Thailand

Det siste halvåret har det vært en rekke angrep mot israelske mål i utlandet, og Israel mener å ha solide bevis for at Iran står bak angrepet i Burgas.

I februar ble israelske diplomater i både India og Thailand utsatt for bombeangrep, og kort tid etterpå ble et lignende angrep avverget i Georgia.

Nylig ble en svensk statsborger pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha planlagt angrep mot israelske turister på øya.

Ifølge Midtøsten-eksperter er det ikke umulig at angrepene har en sammenheng.

– Israel og Iran har ført en hemmelig krigføring de siste årene, hvor de gjengjelder hverandres likvideringer, sier Helge Lurås ved Senter for strategisk analyse (SISA) til NTB.

Han peker på at Iran beskylder Israel for drap på iranske atomforskere. Lurås mener likevel at Israels anklager mot Iran og Hizbollah kom svært raskt etter onsdagens angrep, før etterforskningen var satt i gang.

Ikke krig

– Dette dreier seg i bunn og grunn om en maktkamp i regionen, hvor Israel og Iran kjemper mot hverandre om å få tronen, sier Midtøsten-historiker Hilde Henriksen Waage.

Men verken Waage eller Lurås tror onsdagens angrep har høynet faren for væpnet konflikt mellom de to landene. Begge tviler på at Israel vil sette forholdet til USA på spill. Lurås mener uttalelsene handler om at israelske politikere ønsker å vise handlekraft.

– De må svare, men jeg tror det heller vil skje på etterretningssiden. Det er mulig at de skrur opp trykket når det gjelder likvidering av iranske vitenskapsmenn eller andre tilknyttet regimet i Iran, sier Lurås.

(ANB-NTB)

Artikkeltags