Kan flyttes til Sverige

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange.

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ecuador vurderer å flytte WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange til ambassaden i Stockholm.

DEL

Der kan Assange fortsatt være under Ecuadors beskyttelse samtidig som begjæringen fra det svenske rettssystemet om å avhøre Assange, kan oppfylles, sier utenriksminister Ricardo Patiño.

- Usannsynlig

Svenske myndigheter har avvist muligheten for å avhøre Assange, som er mistenkt for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner, i London.

Den svenske folkerettseksperten Pål Wrange anser imidlertid en overføring av Assange som svært usannsynlig.

- Det ville innebære at man så å si opphever en beslutning som er fattet av juridiske instanser, påpeker han.

En svensk domstol har bestemt at Assange skal varetektsfengsles.

- Absurd

De to kvinnenes advokat, Claes Borgström, mener tanken på at Assange kan kunne oppholde seg på en ambassade i Sverige, er absurd.

- Det er helt utrolig. Det finnes ingen grunn til å behandle Assange annerledes enn andre mennesker i denne situasjonen, sier han.

Britiske myndigheter avviste lørdag å kommentere utspillet fra Ecuador.

- Vi har gjort vår holdning uttrykkelig klar. Vi er forpliktet til å utlevere Assange til Sverige, noe vi har til hensikt å gjøre, sier en talsmann.

Frykter utlevering

Assange har siden juni oppholdt seg i Ecuadors London-ambassade, og har blitt innvilget diplomatisk asyl i landet. Men han tør ikke forlate ambassaden av frykt for å bli arrestert av britisk politi og utlevert til Sverige.

Assange hevder at svenske myndigheter kan utlevere ham videre til USA, der han kan bli stilt for retten for å ha lekket store mengder amerikanske ambassadedokumenter. (ANB-NTB)

Artikkeltags